Doi senatori americani vor 100.000 de soldaţi străini care să lupte contra ISIS în Siria

Doi senatori americani au pledat duminică pentru trimiterea a 100.000 de soldaţi străini, în majoritate din ţări sunnite, dar şi americani, pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, transmite AFP.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 04:45
Doi senatori americani vor 100.000 de soldaţi străini care să lupte contra ISIS în Siria

‘Ar trebui 100.000 de soldaţi în total’ pentru a combate SI, a declarat jurnaliştilor John McCain, preşedintele Comitetului pentru forţele armate din Senatul american, cu prilejul unei vizite la Bagdad.

‘Nu ar fi dificil pentru Egipt, ar fi dificil pentru saudiţi şi pentru ţările mai mici’, chiar şi Turcia ar putea trimite forţe, a adăugat el.

Arabia Saudită este angajată în prezent într-un război în Yemen, în timp ce Egiptul se confruntă cu o insurecţie jihadistă, iar Turcia este mai preocupată de rebelii kurzi decât de SI, scrie Agerpres.

Această forţă ar include, de asemenea, 10.000 de soldaţi americani pentru ‘a oferi competenţele pe care arabii nu le au’, a afirmat senatorul american Lindsey Graham.

Cei doi congresmeni republicani au lansat totodată un apel la majorarea numărului militarilor americani din Irak la circa 10.000.

‘Este diferit faţă de ultimele două războaie’, a menţionat Lindsey Graham, referindu-se la conflictul de 14 ani din Afganistan şi de aproape nouă ani din Irak, în cursul căruia a fost înfiinţat SI.

‘De această dată ar fi o mare armată regională cu o redusă componentă occidentală. În ultimele două mari războaie au cunoscut o puternică participare occidentală cu o forţă regională redusă’, a subliniat el.

Pe de altă parte, cei doi senatori au criticat actuala strategie americană care constă în efectuarea de raiduri aeriene contra poziţiilor SI din Irak şi Siria cu scopul de a sprijini forţele locale la sol care, de asemenea, au primit arme şi instruire.

Statul Islamic controlează de peste un an vaste regiuni din teritoriul Irakului şi al Siriei, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...