Doi senatori americani vor 100.000 de soldaţi străini care să lupte contra ISIS în Siria

Doi senatori americani au pledat duminică pentru trimiterea a 100.000 de soldaţi străini, în majoritate din ţări sunnite, dar şi americani, pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, transmite AFP.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 04:45
Doi senatori americani vor 100.000 de soldaţi străini care să lupte contra ISIS în Siria

‘Ar trebui 100.000 de soldaţi în total’ pentru a combate SI, a declarat jurnaliştilor John McCain, preşedintele Comitetului pentru forţele armate din Senatul american, cu prilejul unei vizite la Bagdad.

‘Nu ar fi dificil pentru Egipt, ar fi dificil pentru saudiţi şi pentru ţările mai mici’, chiar şi Turcia ar putea trimite forţe, a adăugat el.

Arabia Saudită este angajată în prezent într-un război în Yemen, în timp ce Egiptul se confruntă cu o insurecţie jihadistă, iar Turcia este mai preocupată de rebelii kurzi decât de SI, scrie Agerpres.

Această forţă ar include, de asemenea, 10.000 de soldaţi americani pentru ‘a oferi competenţele pe care arabii nu le au’, a afirmat senatorul american Lindsey Graham.

Cei doi congresmeni republicani au lansat totodată un apel la majorarea numărului militarilor americani din Irak la circa 10.000.

‘Este diferit faţă de ultimele două războaie’, a menţionat Lindsey Graham, referindu-se la conflictul de 14 ani din Afganistan şi de aproape nouă ani din Irak, în cursul căruia a fost înfiinţat SI.

‘De această dată ar fi o mare armată regională cu o redusă componentă occidentală. În ultimele două mari războaie au cunoscut o puternică participare occidentală cu o forţă regională redusă’, a subliniat el.

Pe de altă parte, cei doi senatori au criticat actuala strategie americană care constă în efectuarea de raiduri aeriene contra poziţiilor SI din Irak şi Siria cu scopul de a sprijini forţele locale la sol care, de asemenea, au primit arme şi instruire.

Statul Islamic controlează de peste un an vaste regiuni din teritoriul Irakului şi al Siriei, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...