Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a anului – analiză Tradeville

Economia românească va continua să crească şi în 2016 peste media Uniunii Europene, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a acestui an, antrenând creşterea preţurilor combustibililor şi ale electrocasnicelor importate în dolari din Asia, reiese dintr-o analiză realizată de Tradeville.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 12:07
Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei în prima jumătate a anului - analiză Tradeville

În lumea financiară, bursa de la Bucureşti va rămâne corelată cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste şi, în acest context, succesul investiţiilor va depinde tot mai mult de expertiza şi competenţa profesioniştilor din domeniu.

Potrivit specialiştilor companiei, la nivel global, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze atât în raport cu valutele majore, cât şi cu cele emergente şi de frontieră, pe fondul revenirii economiei americane şi a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, în contrast major mai ales cu economia chineză, care continuă să alunece.

‘Atâta timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD în faţa leului românesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel, la 4,50 în prima jumătate a acestui an’, se precizează în analiză.

Pe de altă parte, aceasta semnalează că, exceptând unele episoade punctuale de volatilitate, preţul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri ‘excepţional de mici’, după ce a atins recent cel mai scăzut nivel din peste o decadă, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global în continuare sumbre, cu un exces uriaş de producţie şi cerere care rămâne mediocră.

‘De altfel, toate mărfurile industriale evoluează prost pentru că lumea emergentă, cel mai important cumpărător în ansamblu, se confruntă cu condiţii economice şi financiare tot mai adverse. Până când economiile emergente, în special China, nu îşi revin cu adevărat, este puţin probabil să asistăm la o creştere notabilă şi de durată a cotaţiilor mărfurilor industriale’, mai arată analiştii Tradeville.

Aceştia atrag însă atenţia că, pentru consumatorul român, totuşi, preţuri mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste bună în sine, câtă vreme dolarul american în care sunt denominate importurile acestora va continua să se aprecieze.

În paralel, în lumea financiară, evoluţia bună a României la nivel macro ar trebui să ajute Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv pe segmentul bunurilor de consum.

‘Totuşi, în opinia noastră, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui să fie cel impus de pieţele din UE şi SUA’, se mai semnalează în analiză.

Pe aceste pieţe însă, perspectivele nu sunt cele mai bune. Pieţele de acţiuni şi de bonduri au beneficiat enorm în ultimii ani pe seama unor politici monetare extrem de relaxate la nivel global. Acum, însă, Rezerva Federală creşte dobânzile în SUA, iar Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei refuză să mai fie cumpărători importanţi de acţiuni şi bonduri pe pieţele locale. În absenţa sprijinului oferit de băncile centrale, atenţia generală se concentrează tot mai mult pe performanţa economiilor şi capacitatea companiilor de a genera profituri şi dividende.

Însă economiile globale au o evoluţie mai degrabă mediocră. Economiile emergente se confruntă cu recesiuni tot mai pronunţate, în unele cazuri fără precedent în istorie. Iar China coboară către rate de creştere economică tot mai mici, inimaginabile în urmă cu doar câţiva ani. America şi Marea Britanie ‘strălucesc’ doar în termeni relativi. Profiturile companiilor coboară, iar dividendele oferite sunt concurate la nivel global de dobânzi în creştere.

Nici pieţele de bonduri nu mai sunt atât de atractive. Cumpărători esenţiali au dispărut deja din aceste pieţe. Băncile centrale încep să se retragă gradual. Lumea emergentă nu mai are excesele de cont curent de altădată, aşadar nu mai există dolari americani de reciclat în cumpărări de bonduri. Şi, cel puţin în SUA, riscurile deflaţioniste nu s-au materializat.

Analiza semnalează însă că există câteva particularităţi ale pieţei româneşti care pot conduce la diferenţe de amplitudine în modul în care indicii BVB ar replica mişcarea celor din afara ţării.

Spre exemplu, volumele de tranzacţionare foarte scăzute pentru majoritatea titlurilor listate la BVB au inhibat până acum intrări masive de capital destinate speculaţiilor bursiere, motiv pentru care presiunea la vânzare datorată unor eventuale retrageri este mai puţin probabilă. Pe de altă parte, dacă mişcările negative pe pieţe vor tinde să prindă amploare, există posibilitatea ca orice jucător mai mare să mişte piaţa în mod semnificativ dacă va decide să îşi reducă expunerea.

În plus, pe piaţa locală au o pondere importantă, la nivelul capitalizării, companiile din industria energetică şi din sectorul financiar. Cu un petrol la preţuri reduse este puţin probabil să vedem creşteri importante în preţurile energiei ceea ce ar trebui să afecteze producătorii de energie electrică, petrol şi gaze. Mai puţin clară este situaţia pentru companiile de utilităţi (cum ar fi cele care fac doar transport sau distribuţie de energie ori produse petroliere) care pot să continue să ofere dividende stabile sau chiar să crească volumele transportate.

În ceea ce priveşte sectorul bancar (şi, în mod indirect, cel imobiliar) estimările analiştilor Tradeville erau pozitive acum câteva luni dar, odată cu votarea legii privind darea în plată a bunurilor imobile, există un risc important asociat cu această lege. Din fericire ea nu a fost promulgată în forma propusă, dar poate crea probleme chiar şi fără prevederea ce permitea aplicarea ei la contractele deja în derulare. Astfel, deoarece costul creditului va creşte pentru persoanele fizice ce garantează cu imobile, atât profiturile în sectorul bancar, dar şi preţurile şi ritmul de dezvoltare în sectorul imobiliar vor scădea fa?ă de estimările curente. Acest lucru poate fi pozitiv la nivelul macro-stabilităţii, însă pe termen scurt el va influenţa negativ valoarea de piaţă a companiilor afectate.

‘Eventualele IPO-uri ale unor companii mari (ex. Hidroelectrica) sunt un wild-card pentru interesul referitor la BVB. Cum avem în faţă un an electoral este posibil ca guvernul actual să nu dorească să îşi asume astfel de proiecte, lăsându-le pe seama celor ce vor câştiga alegerile. În plus, situaţia juridică sau economică a companiilor respective ar putea fi un impediment în calea listării’, se mai arată în analiză.

Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...