Donaţiile pentru Statul Islamic sunt în scădere

Atrocităţile comise de gruparea Statul Islamic (SI) au marcat spiritele în Orientul Mijlociu şi au făcut ca donaţiile primite de grupul extremist să se reducă semnificativ, a informat luni directorul serviciilor americane de informaţii, James Clapper, citat de AFP.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 07:43
Donaţiile pentru Statul Islamic sunt în scădere

Execuţiile în masă, decapitările, arderile de vii au avut un efect ‘galvanizant’ contra SI în Orientul Mijlociu, a menţionat James Clapper. Iar printre consecinţe, donaţiile din aceste ţări ‘se diminuează’, a explicat el.

Este ‘o scădere puternică’, a adăugat directorul, precizând că reprezintă, totuşi, o sursă minoră de finanţare minoră pentru SI, şi anume ‘1% din venitul lor total’.

În unele cazuri, guvernele au jucat un rol pentru a reduce donaţiile, cu ajutor american. Însă ‘ceea ce contează sunt spiritul şi sufletul’, a subliniat el.

James Clapper a insistat din nou asupra necesităţii de a intensifica lupta prin mijloacele de comunicare în faţa organizaţiei SI, în special pentru a contracara riscul recrutării unui grup extremist în taberele de refugiaţi sirieni, scrie Agerpres.

Taberele respective pot deveni un teren fertil pentru recrutare, iar aceasta constituie ‘o mare îngrijorare’, a continuat el.

‘Sunt 11,4 milioane de persoane deplasate în Siria’, a reamintit Clapper.

Potrivit directorului serviciilor americane de informaţii, numărul persoanele deplasate la nivel mondial nu a fost niciodată atât de ridicat de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...