Şeful ANAF: Trebuie să evităm controalele inutile la contribuabilii corecţi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să-şi pună la punct o mai bună analiză de risc, astfel încât să identifice contribuabilii care îşi plătesc taxele corect şi la timp şi să nu se mai concentreze cu controale inutile pe aceştia, a afirmat, miercuri, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, într-o dezbatere la Parlament.
Economica.net - mie, 07 sept. 2016, 11:24
Şeful ANAF: Trebuie să evităm controalele inutile la contribuabilii corecţi

Declaraţia sa a vizat raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la activitatea Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), despre care a apreciat că a scos în evidenţă unele lucruri bune şi unele lucruri care încă pot fi îmbunătăţite, cum ar fi analizele de risc şi metodologiile de control.

‘ANAF trebuie să-şi pună la punct o mai bună analiză de risc, astfel încât să identificăm contribuabilii care îşi plătesc taxele corect şi la timp şi să nu ne mai concentrăm cu controale inutile pe aceştia. Trebuie să ne modificăm metodologiile de control, astfel încât atunci când ne ducem la o firmă care am stabilit că trebuie să fie controlată să nu ne mai concentrăm pe toate tranzacţiile, ci doar pe acelea care prezintă riscuri. În felul acesta, vom avea controale mai bine ţintite, care să dureze mai puţin şi care să producă rezultate mai bune. Lucrurile astea sunt toate în atenţia noastră şi vrem să le modificăm’, a explicat Doroş.

El a precizat că raportul FMI se referă la o evaluare în ceea ce priveşte administrarea marilor contribuabili pe baza a două misiuni.

‘A fost vorba de două misiuni, una făcută anul trecut, în 2015, în care se recomandau câteva modificări în vederea îmbunătăţirii administrării marilor contribuabili. Apoi, de la 1 ianuarie, s-au efectuat nişte modificări şi, în martie anul acesta, au venit din nou să evalueze ce modificări s-au făcut. De asemenea, acest al doilea raport a evidenţiat unele lucruri bune şi unele lucruri care încă pot fi îmbunătăţite. (…) Nu e o soluţie să ascunzi că există lipsuri, nu e o soluţie să negi că trebuie să îmbunătăţeşti lucrurile. Soluţia e să le facem să fie mai bune’, a mai spus Doroş.

Totodată, preşedintele ANAF a subliniat faptul că instituţia pe care o reprezintă trebuie în primul rând să aibă grijă de oamenii care îşi plătesc taxele corect şi la timp.

Referitor la remarcile cuprinse în raportul FMI cu privire la ineficienţa unor controale ale Fiscului, Dragoş Doroş a admis că unele verificări au avut o eficienţă mai mare, iar altele una mai mică.

‘Şi noi suntem într-un proces de evaluare a controalelor. Sunt controale care au consumat o resursă de timp importantă, şi nu numai, care s-au dovedit până la urmă că nu au adus rezultatele pe care le aşteptam. În felul acesta, noi ne facem o reorganizare şi a modului în care direcţionăm controalele, astfel încât să nu mai sâcâim contribuabilii care îşi declară, îşi plătesc la timp, au evidenţele în ordine şi care, din păcate, au fost călcaţi de Fisc de mai multe ori, fără să aibă multe constatări importante. Vrem să nu se mai întâmple astfel de lucruri. Contribuabilii care au un comportament corect să se ştie într-o relaţie bună cu Fiscul şi să ne concentrăm resursele pe cei care ‘au nevoie de prezenţa noastră acolo’ şi să se conformeze aşa cum spune legea’, a adăugat preşedintele ANAF.

În ceea ce priveşte relaţia cu Curtea de Conturi, Dragoş Doroş a apreciat că aceasta este una instituţională, de colaborare conform legii, existând discuţii astfel încât ANAF să îşi îmbunătăţească procedurile, iar Curtea de Conturi să îşi ajusteze abordările.

‘Dumnealor (Curtea de Conturi – n. r.) sunt cei care ne auditează. Deci, noi trebuie să ne îmbunătăţim procedurile, iar ei, la rândul lor, să îşi ajusteze abordările în funcţie de o practică mai bună la ANAF. (…) Nu este nici interesul Curţii de Conturi să trimită ANAF în controale inutile, iar la fel de adevărat este că ANAF trebuie să îşi facă analizele de risc şi să vadă unde sunt punctele nevralgice şi acolo să-şi direcţioneze forţa de control, iar cei de la Curtea de Conturi să vadă şi să recunoască în analizele noastre de risc ceva care să fie într-adevăr eficient’, a arătat Doroş.

Direcţia Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu reuşeşte să îşi atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, din cauza faptului că risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituţii, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din ‘Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili’, întocmit de Fondul Monetar Internaţional, dar publicităţii pe 2 septembrie.

‘Este foarte probabil ca eforturile ce se fac (în cadrul DMC – n. r.) să nu aibă un impact prea mare asupra gap-ului fiscal, dacă acest impact există. (…) Resursele de control irosite pe inspecţii neproductive sunt enorme’, se menţionează în raport.

Totodată, FMI susţine că o treime din resursele anuale de control sunt folosite pentru a efectua verificări la solicitarea Curţii de Conturi, a altor părţi din ANAF şi a altor autorităţi.

‘Aceste controale generează adeseori rezultate foarte modeste. Se spune că eforturile sunt de multe ori concentrate pe ‘găsirea ultimului leu”, se mai arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a atras 221,3 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a atras 221,3 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 221,3 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 175 de luni, la un......
Nou exponat spectaculos la Țiriac Collection: Mercedes-Benz AMG GT Black Series
Nou exponat spectaculos la Țiriac Collection: Mercedes-Benz AMG GT Black Series
Octombrie a adus un nou exponat la Țiriac Collection: un Mercedes-Benz AMG GT Black Series produs în anul 2021, model super-sport ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Lucrările la secțiunea 1 Sibiu – Boița, realizate în proporție de peste 48% VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Lucrările la secțiunea 1 Sibiu – Boița, realizate în proporție de peste 48% ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat joi imagini noi de pe șantierul lotului ...
Lista completă a localităţilor ce au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – 46 de oraşe şi 306 comune. 40 de localităţi sunt peste 6 – COVID-19
Lista completă a localităţilor ce au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – 46 de oraşe şi 306 comune. ...
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 46 de oraşe ...