Dosarul CFR Marfă: 21 de persoane, reţinute de DIICOT – surse

Un număr de 21 de persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în dosarul CFR Marfă, în urma audierilor făcute în timpul nopţii de miercuri spre joi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), caz în care se fac cercetări cu privire la subevaluarea preţului la deşeuri de fier vechi, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Economica.net - joi, 04 mai 2017, 05:20
Dosarul CFR Marfă: 21 de persoane, reţinute de DIICOT - surse

Procurorii DIICOT, cu ajutorul poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate şi cei de la transporturi, au efectuat miercuri 63 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

În dosar se fac cercetări faţă de 40 de persoane, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Anchetatorii au reţinut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-ar fi efectuat, conform unor surse, prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri Bucureşti, în baza procedurii de licitaţie deschisă iniţiată de SNTFM ‘CFR Marfă’, a unui număr de 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria ‘deşeu fier vechi greu’ şi ‘deşeu fier vechi special’ (oţel), cu o valoare de piaţă net superioară.

‘Manopera frauduloasă ar fi fost premeditată de factorii de decizie din cadrul SNTFM ‘CFR Marfă’ în conivenţă cu reprezentanţii SC Remat SA Călăraşi. S-a constatat că, deşi oferta de vânzare iniţiată de SNTFM CFR Marfă’ SA pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC Remat SA Călăraşi a menţionat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2.450 de vagoane’, au precizat sursele judiciare.

Sursele citate mai arată că preţul de achiziţie ar fi fost de 120 euro/tonă de fier vechi în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru ‘deşeu fier vechi greu’ era de 175,88 euro/tonă, iar pentru ‘deşeu fier vechi special’ (oţel) era de 218,90 euro/ tonă, rezultând că prin această manoperă s-ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul ‘deşeurilor fier vechi special’ (oţel) şi cu 46,56% în cazul ‘deşeurilor fier vechi greu’.

În manoperele frauduloase, spun sursele judiciare, ar fi fost implicaţi factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, precum şi reprezentanţii societăţii beneficiare.

‘Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii ‘CFR Marfă’, compusă din directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, directorul Operaţiuni Dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departament Vânzări – Trafic Eugen Tudor, directorul Economic – Financiar Pavel Bărculeţ, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, şeful Biroului Urmărire Contracte Mariana Căpăţână, şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Aceştia ar fi iniţiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală. Al doilea palier al grupului infracţional organizat ar fi fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor ‘CFR Marfă’ – Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj, Constanţa, iar al treilea palier ar fost constituit din reprezentanţii SC Remat SA Călăraşi, beneficiara contractului’, arată sursele citate.

Prejudiciul cauzat CFR Marfă, prin activitatea infracţională, se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...