Dosarul evaziunii de 35 milioane de euro: Cei şase oameni de afaceri prahoveni acuzaţi au fost arestaţi

Cei şase oameni de afaceri din Prahova reţinuţi de procurori sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost arestaţi preventiv, joi seară, anchetatorii calculând un prejudiciu de peste 11 milioane lei prin evaziune fiscală şi peste 19 milioane lei în urma spălării banilor.
Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 21:55
Dosarul evaziunii de 35 milioane de euro: Cei şase oameni de afaceri prahoveni acuzaţi au fost arestaţi

Judecătorii Secţiei penale a Tribunalului Prahova au admis, joi seară, propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti privind arestarea celor şase oameni de afaceri din Prahova, ale căror firme au contracte cu autorităţi publice din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, procurorul Roxana Armăşelu.

Decizia privind arestarea preventivă poate fi atacată cu recurs.

Anchetatorii au stabilit că, prin activitatea lor infracţională, cei şase oameni de afaceri au creat un prejudiciu de 11.154.699 lei prin evaziune fiscală şi 19.245.201 lei în urma spălării banilor. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2013 cei şase oameni de afaceri au desfăşurat operaţiuni comerciale nereale, cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declarat că toţi cei şase sunt urmăriţi penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marcel Păvăleanu, a fost arestat preventiv, anul trecut, alături de alte şase persoane. În acelaşi dosar sunt cercetate sau urmărite penal peste 130 de firme, printre acestea numărându-se firme care de mulţi ani încheie în mod constant contracte pentru diverse lucrări cu autorităţile din judeţul Prahova.

Cei şase sunt cunoscuţi în mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unor firme care primesc sau câştigă în mod constant contracte cu autorităţile publice din Prahova. Astfel, Marian Răducu Ţărândă şi fiul acestuia Andrei Costin Ţărândă controlează firma Via Star New Corporation SRL, înfiinţată în anul 2012 şi care încă din anul înfiinţării a obţinut trei contracte pentru întreţinerea drumurilor judeţene din Prahova.

Anterior, Marian Ţărândă a fost asociat cu Ion Dumitru în firma Star T&D, al cărei nume apare de asemenea în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a păstrat Star T&D după ce Ţărândă s-a retras din firmă, este, de altfel, cel care l-a denunţat la DNA pe unul dintre inculpaţii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Răzvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influenţă în urma căruia ar fi obţinut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, Dragoş Ioan Ionescu, este şi el cunoscut în mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, firmă urmărită penal în dosarul în care este arestat Păvăleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controlează firma Coni SRL, al cărei nume apare în rechizitoriu printre zecile de firme urmărite penal în acelaşi dosar încă de la începutul cercetărilor. SC Conti SA şi SC Coni SRL au câştigat, în ultimii ani, numeroase contracte atât cu Consiliul Judeţean Prahova, cât şi cu instituţii din subordinea acestuia sau cu alte autorităţi locale din judeţ.

Gheorghe Soare este cunoscut drept patronul firmei de construcţii Cast SRL, care are de mulţi ani afaceri cu mai multe autorităţi locale din Prahova, pentru care execută diverse lucrări. Anchetatorii susţin că nu prin această firmă, ci prin alte societăţi comerciale ar fi săvârşit Gheorghe Soare infracţiunile de care este acuzat. Cu toate acestea, numele firmei Cast SRL apare printre cele ale societăţilor comerciale urmărite penal în acest dosar încă de la începutul anchetei, firma fiind pusă sub urmărire penală la 30 septembrie 2013, alături de alte firme, între care Coni SRL, Conti SA, Star T&D şi Via Star New Corporation.

Cel mai puţin cunoscut dintre cei şase oameni de afaceri arestaţi este Costin Gabriel Mușat. Acesta este reprezentant al SC Histria Solaris SRL, o firmă care activează în domeniul construcţiilor şi transportului, care este înfiinţată în anul 2009 şi are sediul în Ploieşti. Potrivit bilanţului financiar al firmei, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, SC Histria Solaris a avut, în anul 2012, un număr de patru angajaţi o cifră de afaceri de 5.034.054 lei şi o pierdere de 395.924 lei. Cu un an înainte, în 2011 SC Histria Solaris SRL avusese 18 salariaţi, o cifră de afaceri de 3.369.050 lei şi un profit net de 132.770 lei. În prezent, firma are deschisă procedura de insolvenţă, dosarul aflându-se pe rolul tribunalului Prahova.

În dosarul în care cei şase oameni de afaceri au fost arestaţi preventiv joi seară se mai află în arest alte şapte persoane, între care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Păvăleanu. În plus, în acelaşi dosar este pusă sub urmărire penală Fabioara Ionescu, administrator public al judeţului Prahova şi preşedintele organizaţiei de femei a PSD Prahova. Şi tot în acest dosar sunt puse sub urmărire penală peste 130 de societăţi comerciale.

În 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu şi alte cinci persoane, respectiv Victoria Enică, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionuţ Şerban, Elena Giluela Ştefănescu şi Emilia Loredana Dobreau fost arestaţi preventiv sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Potrivit anchetatorilor, ei ar fi făcut achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii prin aproximativ 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip „fantomă”, prejudiciul fiind de 149.800.000 de lei.

Ulterior, un al şaptelea inculpat a fost arestat preventiv în acest dosar. Extinzând cercetările, procurorii au început urmărirea penală în acelaşi dosar şi împotriva administratorului public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, preşedinte al organizaţiei de femei a PSD Prahova, Fabioara Ionescu fiind urmărită penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era director al Parcului Industrial Ploieşti instituţie deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.

În acest dosar procurorii fac cercetări faţă de 132 de societăţi comerciale, printre firmele faţă de care a început urmărirea penală numărându-se Roşia Montană Gold Corporation dar şi mai multe societăţi care au contracte de lucrări cu autorităţile locale, respectiv Consiliul Judeţean Prahova ţi alte instituţii publice din judeţ. Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova şi a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizaţii judeţene şi implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012. Imediat după ce Păvăleanu a fost arestat preventiv, premierul Victor Ponta a declarat că nu îl cunoaşte pe Păvăleanu şi nu ştie cu ce s-a ocupat acesta în perioada cât al lucrat la SGG. Preşedintele PSD Mircea Cosma a declarat pentru MEDIAFAX că organizaţia PSD Prahova l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...