Proiectul Codului Fiscal merge înainte „cu orice preţ”, spune premierul în ciuda acuzaţiilor aduse de DNA ministrului Vâlcov

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, sâmbătă, că proiectul Codului Fiscal, "la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant", va merge mai departe "cu orice preţ şi în orice conjunctură politică", potrivit Agerpres. Tot astăzi, Minel Prina, primarul municipiului Slatina, a fost reţinut sâmbătă de procurorii DNA pentru complicitat eîn dosarul ministrului. Vâlcov.
Economica.net - sâm, 14 mart. 2015, 09:44
Proiectul Codului Fiscal merge înainte

„Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant !). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică ! Dezvoltarea economică a ţării este direct legată de adoptarea şi implementarea acestui nou Cod – posibilă datorită muncii oamenilor din această ţară şi rezultatelor guvernării din 2012-2015 !”, a scris Ponta, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Minel Prina, primarul municipiului Slatina, a fost reţinut sâmbătă de procurorii DNA, pentru 24 de ore, el fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, potrivit Agerpres.

Împreună cu primarul din Slatina a fost reţinut şi Lucian Petruţ Suşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina), acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani.

Cei doi vor fi duşi sâmbătă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar, au fost puşi sub acuzare Bogdan Petrică Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, însă în cazul acestora procurorii au dispus controlul judiciar pe o durată de 60 zile, potrivit Agerpres.

Ministrul Darius Vâlcov a fost chemat vineri la DNA, unde i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, în legătură cu acordarea unor contracte din fonduri publice, în schimbul unui ‘comision’ de 20% (în total 2 milioane de euro), pe vremea când era primar al municipiului Slatina.

„În cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări”, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”.

Conform DNA, cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societăţii şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

„Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii. Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov Bogdan Darius. În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, mai spun procurorii.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Petruţ Suşală, Petre-Bogdan Timofte, Constantin Cristian Tomescu şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

Procurorii mai arată că, din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată......
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...