Două monumente istorice, Moara Violattos şi Moara Lykiardopoulos, în vizorul Braiconf pentru noul sediul al fabricii din Brăila

Conducerea Braiconf SA, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de cămăşi din ţara noastră, analizează mai multe opţiuni pentru mutarea fabricii de cămăşi din Brăila. Printre aceste opţiuni se numără şi două monumente istorice clasa A care permit activităţi de producţie. Este vorba despre Moara Violattos şi Moara Lykiardopoulos. Amândouă sunt clădiri istorice de producție emblematice pentru Brăila, situate în zona centrală a oraşului, cu vedere la Dunăre.
Cristina Şomănescu - mie, 31 mart. 2021, 12:31
Două monumente istorice, Moara Violattos şi Moara Lykiardopoulos, în vizorul Braiconf pentru noul sediul al fabricii din Brăila

Economica.net a anunţat deja, la începutul lunii martie, intenţia conducerii Braiconf de a muta sediul fabricii sale într-o locaţie centrală a oraşului Brăila.

Braiconf vrea să vândă către Kaufland terenul pe care se află fabrica sa din Brăila, cu 7 milioane de euro

Noul sediu al fabricii Braiconf va rămâne în Brăila, iar managementul companiei analizează două opțiuni: fie renovarea unei clădiri istorice, fie o construcție nouă pe un teren dintr-o zonă centrală. Patru loturi de teren sunt în vizorul companiei pentru construcţia noului sediu. Managementul companiei va decide până la 15 aprilie unde va îşi va muta unitatea de producţie din Brăila.

„Am anunțat deja că avem planuri mari de investiții într-o nouă strategie pentru Braiconf, pe termen lung, pentru că ne-am propus să aducem marca în secolul 21 și să îi valorificăm potențialul. Printre investițiile pe care le avem în plan se numără și un nou sediu pentru fabrica de la Brăila, care să fie adecvat producției și care să se potrivească întregului concept la care lucrăm în jurul mărcii Braiconf. Vrem spații de lucru frumoase pentru angajați. În acest moment avem mai multe opțiuni, analizăm aceste două imobile istorice și ne-am propus ca până la 15 aprilie să avem o decizie în acest sens. Ambele imobile au fost destinate producției și prin urmare sunt localizate în zone de producție, putând fi adaptate pentru producția de cămăși. În plus, ambele mori sunt monumente istorice clasa A, ceea ce reprezintă o provocare pentru renovare, dar ne-ar plăcea foarte mult să avem ocazia să le readucem la viață, așa cum ele merită și să valorificăm potențialul unei astfel de clădiri de a redeveni un reper urban. Credem că ar fi un exemplu pentru comunitatea locală, dar și la nivel național pentru industria confecțiilor textile”, a spus Silviu Dumitrache, președinte Braiconf.
La 12 aprilie, Braiconf va supune votului acționarilor în cadrul AGA aprobarea unei investiții în valoare de aproape 9 milioane de euro pentru noul sediu al fabricii, clădire, utilaje, echipamente.

Mutarea fabricii Braiconf se va face în circa doi ani, timp în care compania va pregăti sediul nou şi va continua producţia în actuala incintă a fabricii.

Moara Violattos, construită în 1898 de Anghel Saligny, pe malul Dunării, aproape de port, a fost cea mai mare moară pe bază de abur din estul Europei. Istoria sa se leagă de familia Violattos, care s-a stabilit în Brăila la începutul anilor 1800. Aceasta se ocupa cu comerțul cu grâne și după o scurtă perioadă de colaborare cu o altă familie de origine greacă, Panait Violattos și-a deschis propria fabrică de pâine, scopul său fiind să construiască cea mai modernă moară din sud-estul Europei. În anul 1921, moara Violattos avea o capacitate de producție de 15 vagoane de făină în 24 de ore și folosea motoare aduse din Braunschweig (Germania), care consumau opt tone de păcură pe zi. În anii ’40, a intrat în faliment.

Moara Lykiardopoulos, amplasată în apropierea docurilor, a fost dată în folosinţă în decembrie 1912. La inaugurare, avea o capacitate a instalaţiei de până la 40 de vagoane de grâu pe zi. Cea mai mare parte din producţia de făină, de calitate superioară, era exportată în Turcia, Grecia, Algeria, Egipt.

Sursă foto:

https://brailaveche.files.wordpress.com
Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...