Două startup-uri europene lucrează la reciclarea materialelor utilizate la construcția bateriilor pentru mașini electrice

Două startup-uri europene au declarat joi că au atins repere în reciclarea materialelor pentru bateriile vehiculelor electrice care vor fi necesare pentru a respecta reglementările europene, pentru a reduce dominația Chinei asupra întregului lanț de aprovizionare cu baterii și pentru a reduce emisiile de CO2, scrie Reuters.
Economica.net - joi, 13 feb. 2025, 11:55
Două startup-uri europene lucrează la reciclarea materialelor utilizate la construcția bateriilor pentru mașini electrice

Începând din august 2030, bateriile EV ale producătorilor auto europeni trebuie să includă minimum 6% fiecare litiu și nichel reciclat și 16% cobalt, în creștere cinci ani mai târziu. Acest lucru a stimulat o cursă de a contesta liderul Chinei în reciclarea bateriilor.

Startupul britanic de reciclare a bateriilor Altilium a declarat că cercetările de la Imperial College din Londra au arătat că bateriile mici fabricate cu materialele sale active catodice reciclate au performanțe la fel de bine sau mai bune decât cele realizate cu materiale virgine de la furnizori chinezi.

Materialele catodice includ de obicei litiu, cobalt, nichel sau mangan.

Directorul de operațiuni Christian Marston a declarat pentru Reuters că materialele reciclate ale companiei reduc cu 70% emisiile de CO2 față de materialele noi și reduc costurile cu 20%.

„Acesta este o adevărată descoperire tehnică care ajută cu adevărat la reducerea riscului utilizării materialelor reciclate pentru producătorii de automobile”, a spus Marston.

Investitorii Altilium includ brațul de risc corporativ al Societății Quimica y Minera de Chile și casa comercială japoneză Marubeni.

Compania lucrează în prezent cu Tata Motors, JLR pe celule de baterie EV realizate din materiale reciclate de la vechile vehicule electrice Jaguar i-Pace.

Separat, tozero din Germania, care a strâns 17 milioane de euro (17,56 milioane de dolari) de la investitori, inclusiv Honda (7276.T), deschide o nouă filă, lucrează la o fabrică pilot pentru reciclarea grafitului și discută cu producătorii auto mondiali despre furnizarea acestora pe măsură ce crește.

Procesul de hidrometalurgie al startup-ului pentru reciclarea grafitului este „zero net” pentru emisii dacă se utilizează energie regenerabilă, ceea ce va ajuta producătorii de automobile, deoarece grafitul reprezintă 40% din amprenta de carbon a oricărei baterii cu litiu-ion, a declarat CEO-ul tozero, Sarah Fleischer, pentru Reuters.

Ea a spus că Tozero discută cu un număr de producători auto mondiali despre furnizarea lor cu grafit reciclat.

Compania va construi o fabrică pilot în următorii doi ani și, până în 2027, își propune să producă aproximativ 2.000 de tone de grafit reciclat anual, suficient pentru aproximativ 50.000 de vehicule electrice.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Managerii români estimează, pentru perioada martie – mai 2025, o creștere a activității economice în construcții și comerțul cu amănuntu
Managerii români estimează, pentru perioada martie – mai 2025, o creștere a activității economice în construcții ...
Managerii români estimează, pentru perioada martie - mai 2025, o creștere a activității economice în construcții și comerțul cu amănuntul și o creștere moderată în industria......
Se închide accesul în DN1 de sâmbătă, 29 martie. Ce trasee  vor fi deviate
Se închide accesul în DN1 de sâmbătă, 29 martie. Ce trasee vor fi deviate
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) a dispus devierea traseelor de ...
Fabrica Nokian Tyres din Oradea începe livrările de anvelope. Primul camion a plecat deja către centrele de distribuție
Fabrica Nokian Tyres din Oradea începe livrările de anvelope. Primul camion a plecat deja către centrele de distribuție
Nokian Tyres începe livrările de la noua sa fabrică din Oradea. Anvelopele de iarnă și cele all-season sunt primele ...
Autostrada Bucureștiului A0. Au fost montate primele grinzi la pasajul peste DN2 VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0. Au fost montate primele grinzi la pasajul peste DN2 VIDEO
Constructorul a început, pe șantierul 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟯 al 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮̆𝘇𝗶𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 A0 Nord, o nouă...