Draghi: Aprecierea euro reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii redresării zonei euro

Aprecierea euro reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii redresării zonei euro, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 08:24
Draghi: Aprecierea euro reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii redresării zonei euro

Draghi şi-a reafirmat poziţia că rata de schimb nu este o ţintă a politicii monetare a BCE, dar a apreciat totuşi că este un important factor al inflaţiei în zona euro, în perioada următoare.

‘Cu siguranţă, aprecierea euro care are loc de la mijlocul lui 2012 a avut impact asupra stabilităţii preţurilor. În contextul actual, aprecierea euro reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii redresării zonei euro’, a afirmat oficialul BCE.

De asemenea, Mario Draghi a declarat că redresarea moderată a zonei euro este aşteptată să continue, dar riscurile la adresa perspectivei sunt descendente.

‘Consiliul guvernatorilor BCE a decis în unanimitate şi utilizarea unor măsuri neconvenţionale pentru a reduce riscul unei perioade prea prelungite de inflaţiei scăzută, dacă va fi necesar’, a apreciat preşedintele BCE.

Declaraţiile lui Draghi vin după ce premierul francez Manuel Valls a afirmat recent că doreşte ca Banca Centrală Europeană să achiziţioneze active pentru a sprijini economiile din zona euro şi pentru a deprecia euro.

‘Euro este supraevaluat, afectând creşterea economiei şi evoluţia industriei’, a declarat Manuel Valls. Oficialul a salutat reducerea ratei dobânzii în iunie de către BCE, apreciind că decizia reprezintă ‘un semnal puternic’.

‘Dar îmi doresc ca BCE să meargă mai departe, în special în ceea ce priveşte achiziţia de active de pe piaţă. Politica monetară nu are legătură doar cu ratele dobânzilor’, a explicat premierul francez.

Şeful constructorului aeronautic european Airbus, Fabrice Bregier, a cerut săptămâna trecută ca Banca Central Europeană să adopte măsuri pentru a deprecia euro, ajutându-i astfel pe exportatori, afectaţi de moneda puternică.

‘Ar trebui să facă ceea ce au făcut şi japonezii anul trecut şi ceea ce fac americanii tot timpul …Nu vorbesc de o deprecierea masivă, ci de aproximativ 10%’, a declarat oficialul Airbus.

Acesta a adăugat că exportatorii ar fi mulţumiţi cu o rată de schimb de 1,20-1,25 dolari pentru un euro, în timp ce în prezent rata este de aproximativ 1,36 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...