1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Draghi: BCE e gata să intervină, dar aşteaptă un gest de la guvernele din zona euro

Banca Centrală Europeană /BCE/ este pregătită să intervină pe piaţa datoriei şi să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole, dar va acţiona doar cu condiţia ca guvernele să-şi facă datoria, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, scrie Reuters.

02 aug, 2012 | ECONOMICA.net

O eventuală intervenţie a BCE va începe însă cel mai devreme în septembrie şi trebuie ca mai înainte ţările care se confruntă cu probleme să facă o solicitare în acest sens şi să accepte condiţii şi o supervizare stricte, a menţionat Draghi.

"Politica monetară nu poate face totul şi mai ales nu poate compensa lipsa de acţiune a politicienilor", a subliniat preşedintele BCE, insistând însă că toţi cei 23 de membri ai Consiliului guvernatorilor băncii sunt hotărâţi să facă tot posibilul pentru a proteja zona euro.

Mario Draghi a condiţionat orice nouă acţiune a BCE de recurgerea de către guvernele din zona euro la mecanismele de salvare FESF/MES.

"Guvernele trebuie să fie gata să activeze FESF/MES pe piaţa obligaţiunilor în condiţii excepţionale pe piaţa financiară şi care comportă riscuri faţă de stabilitatea financiară", a spus preşedintele BCE.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul comun destinat ajutorării ţărilor din zona euro aflate în dificultate financiară, funcţionează în paralel cu Fondul European de Stabilitate Financiară /FESF/, timp de un an, având o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro.

În pofida apelurilor sale la acţiune şi a tonului ferm folosit în cursul conferinţei de presă, Mario Draghi nu a convins se pare pieţele cărora ar fi vrut să le redea încrederea: majoritatea burselor europene au căzut, în schimb obligaţiunile guvernamentale spaniole şi italiene au crescut.

"E dezamăgitor. Nimeni nu face nimic şi practic (Mario Draghi) a aruncat mingea înapoi în terenul politicienilor", a comentat Ioan Smith, strateg la Knight Capital.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO