Draghi: BCE e gata să intervină, dar aşteaptă un gest de la guvernele din zona euro

Banca Centrală Europeană /BCE/ este pregătită să intervină pe piaţa datoriei şi să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole, dar va acţiona doar cu condiţia ca guvernele să-şi facă datoria, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, scrie Reuters.
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 19:42
Draghi: BCE e gata să intervină, dar aşteaptă un gest de la guvernele din zona euro

O eventuală intervenţie a BCE va începe însă cel mai devreme în septembrie şi trebuie ca mai înainte ţările care se confruntă cu probleme să facă o solicitare în acest sens şi să accepte condiţii şi o supervizare stricte, a menţionat Draghi.

„Politica monetară nu poate face totul şi mai ales nu poate compensa lipsa de acţiune a politicienilor”, a subliniat preşedintele BCE, insistând însă că toţi cei 23 de membri ai Consiliului guvernatorilor băncii sunt hotărâţi să facă tot posibilul pentru a proteja zona euro.

Mario Draghi a condiţionat orice nouă acţiune a BCE de recurgerea de către guvernele din zona euro la mecanismele de salvare FESF/MES.

„Guvernele trebuie să fie gata să activeze FESF/MES pe piaţa obligaţiunilor în condiţii excepţionale pe piaţa financiară şi care comportă riscuri faţă de stabilitatea financiară”, a spus preşedintele BCE.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul comun destinat ajutorării ţărilor din zona euro aflate în dificultate financiară, funcţionează în paralel cu Fondul European de Stabilitate Financiară /FESF/, timp de un an, având o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro.

În pofida apelurilor sale la acţiune şi a tonului ferm folosit în cursul conferinţei de presă, Mario Draghi nu a convins se pare pieţele cărora ar fi vrut să le redea încrederea: majoritatea burselor europene au căzut, în schimb obligaţiunile guvernamentale spaniole şi italiene au crescut.

„E dezamăgitor. Nimeni nu face nimic şi practic (Mario Draghi) a aruncat mingea înapoi în terenul politicienilor”, a comentat Ioan Smith, strateg la Knight Capital.

 

Te-ar mai putea interesa și
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Un ordin nou al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021, stabilește noi obligații pentru firmele de distribuție de energie electrică în cazuul în care au loc......
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada 2021-2027 – Moody’s
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada ...
Absorbţia completă a fondurilor UE ar duce la o creştere a PIB numai din aceste fonduri pentru ţările implicate, la ...
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Grupul italian Enel Spa vrea să-şi extindă afacerea de distribuţie a energiei în afara Europei şi Americii Latine şi ...
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti, a anunţat ministrul ...