Draghi: Perioada cea mai dificilă pentru zona euro pare să se fi încheiat

Indicatorii economici recenţi semnalează că zona euro a depăşit cea mai dificilă perioadă a recesiunii, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de Bloomberg.
Economica.net - joi, 01 aug. 2013, 15:10
Draghi: Perioada cea mai dificilă pentru zona euro pare să se fi încheiat

Draghi a reiterat angajamentul BCE de a asigura un nivel scăzut al dobânzilor pentru o perioadă îndelungată.

„Indicatorii privind încrederea au arătat noi îmbunătăţiri, de la nivelurile scăzute la care se aflau, şi confirmă aşteptările privind o stabilizare a activităţii economice”, a declarat şeful BCE într-o conferinţă de presă organizată după o şedinţă de politică monetară a instituţiei.

Conducerea BCE se aşteaptă ca pe parcursul unei perioade „îndelungate” să menţină costurile împrumuturilor pentru bănci la „nivelurile actuale sau să le reducă”, a adăugat el, repetând o formulă intodusă pentru prima dată de banca centrală după şedinţa de la începutul lunii iunie.

Draghi încearcă să asigure pieţele financiare că BCE va menţine costurile împrumuturilor la niveluri destul de scăzute pentru a susţine recuperarea economiei zonei euro din cea mai lungă recesiune înregistrată de uniunea monetară până în prezent.

Activitatea industriei prelucrătoare din zona euro s-a accelerat peste aşteptări în iulie, iar încrederea mediului de afaceri s-a îmbunătăţit pentru a treia lună consecutiv, însă creditarea către companii şi populaţie în uniunea monetară a înregistrat o scădere substanţială în iunie.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,5%, nivel la care se află începând din mai, decizia fiind anticipată de analiştii consultaţi de Bloomberg.

Banca Angliei a menţinut, de asemenea, dobânda de politică monetară la minimul record de 0,5% şi limita programului de achiziţie de obligaţiuni la 375 miliarde de lire sterline.

Rezerva Federală a SUA a anunţat miercuri că inflaţia redusă ar putea afecta creşterea economică şi s-a angajat să menţină achiziţiile de obligaţiuni la 85 de miliarde de dolari pe lună.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...