Draghi răspunde criticilor germane: BCE trebuie să ia uneori măsuri excepţionale

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins miercuri criticile germane, afirmând într-o opinie publicată în Die Zeit că instituţia trebuie să ia uneori măsuri excepţionale pentru a asigura eficienţa politicii monetare, conforme însă cu menţinerea stabilităţii preţurilor.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 12:17
Draghi răspunde criticilor germane: BCE trebuie să ia uneori măsuri excepţionale

„Respectarea mandatului de menţinere a stabilităţii preţurilor ne cere uneori să trecem dincolo de instrumentele standard de politică monetară, când pieţele financiare sunt fragmentate sau influenţate de temeri iraţionale”, a arătat Draghi, relatează Bloomberg. 

Citeste si: Nemţii acuză BCE că finanţează Europa prin tipărirea de bani

El a spus că aceste blocaje trebuie rezolvate, pentru a fi asigurată o politică monetară unică şi stabilitatea preţurilor pentru toţi cetăţenii zonei euro.

„Acest fapt poate necesita măsuri excepţionale”, a scris Draghi, în articolul intitulat „Viitorul euro: stabilitate prin schimbare”.

BCE lucrează la detaliile unui nou plan de achiziţii de obligaţiuni suverane pentru rezolvarea crizei din zona euro prin reducerea costurilor de împrumut ale Spaniei şi Italiei.

Draghi ar urma să prezinte planul la reuniunea BCE din 6 septembrie.

Preşedintele Bundesbank, banca centrală din Germania, Jens Weidmann, şi unii politiceni germani au criticat planul lui Draghi de a relua achiziţiile de obligaţiuni suverane.

Riposta lui Draghi vine în condiţiile în care cancelarul german Angela Merkel, care a semnalat sprijinul său pentru planul BCE, îl va primi miercuri la Berlin pe premierul italian Mario Monti.

„BCE nu este o instituţie politică. Dar este dedicată reponsabilităţilor sale ca instituţie a Uniunii Europene. Nu am pierdut niciodată din vedere misiunea de a garanta o monedă puternică şi stabilă. Bancnotele pe care le emitem sunt inscripţionate cu steagul european şi reprezintă un simbol puternic al identităţii europene”, a scris Draghi.

Citeste si: Bundesbank critică planul BCE privind cumpărarea de obligaţiuni de stat

Weidmann a spus că este împotriva achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE pentru că riscă o creştere a dependenţei guvernelor de banca centrală fără să rezolve criza datoriilor.

„O astfel de politică este prea aproape de finanţarea statelor prin tipărirea de bani”, a afirmat Weidmann într-un interviu pentru publicaţia Der Spiegel, în 26 august.

Planul lui Draghi are rolul să câştige timp pentru ca guvernele să poate aplica reformele fiscale, în timp ce orice fel de sprijin va fi condiţionat.

Planul prevede ca guvernele să ceară ajutor din partea fondului european de stabilitate şi să semnenze un memorandum de înţelegere înainte ca BCE să intervină pentru reducerea randamentelor obligaţiunilor pe piaţa secundară, dacă va fi necesar.

Te-ar mai putea interesa și
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a anunțat miercuri următoarea generație de smartphone-uri pliabile revoluționare aflater la a patra generație, respectiv Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4. ...
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental ...
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...