Drulă: În cel mult două luni, vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că, în cel mult două luni, va fi semnat un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi, moderne, de ultimă generaţie, cu opţiune de a cumpăra încă 17. Potrivit ministrului, contractul ar urma să fie semnat cu singura companie rămasă în cursă după excluderea chinezilor (Alstom - n.r.).
News.ro - vin, 30 iul. 2021, 14:36
Drulă:  În cel mult două luni, vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe
“Avem investiţii demarate şi urmează să încheiem contracte şi aici o să fie un breaking news, în cel mult două luni vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe, moderne, de ultima generaţie, electrice, cu opţiune de a cumpăra încă 17 şi eu cred că ar fi o idee absolut excelentă să cumpărăm 30 de trenuri, iarăşi discutăm de finanţare, şi mă voi lupta să avem aceşti bani, în special din fonduri europene. Asta e parte din soluţia de viitor şi nu cârpeala care se desfăşoară de ani şi ani, de zeci de ani, în care reparăm locomotive care sunt vechi de 40 de ani şi încearcă oamenii ăştia din domeniu, cea mai mare parte a lor oameni oneşti şi muncitori, să facă minuni cu material învechit”, a transmis Cătălin Drulă, potrivit News.ro.
El a menţionat că la această licitaţie participă o singură companie.
“Trenurile nu se cumpără de pe raft, ele trebuie produse înainte. Am mare încredere că va fi semnată această licitaţie, e o ultimă şansă pe care am dat-o echipei de la ARF să încheie cât mai repede această licitaţie. E o singură ofertă pentru că au fost doar două companii, o companie europeană şi o companie din China. Companiile din China nu mai au dreptul să participe după OUG emisă de Guvern la proceduri de achiziţie publică din România, deci au o singură ofertă de evaluat a acelei companii europene producătoare de trenuri, nu poate să fie foarte greu. Mi-au spus că într-o lună încheie această evaluare şi o să-i ţin la acest termen. Am spus două luni ca să putem să semnăm şi contractul”, a mai afirmat Cătălin Drulă, potrivit sursei citate.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit până la termenul limită din 19 aprilie două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu o valoare estimată de 1,31 miliarde de lei. Este vorba despre Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători. Rămâne de văzut dacă asocierea condusă de chinezi va depune sau nu contestație.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie 2020 licitația pentru achiziţia a 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 20 de rame. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ.

 

Valoarea estimată (fără TVA) se regăsește în intervalul:

– 1,31 de miliarde de lei, pentru 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) + 15 ani de mentenanță

 

 

Durata acordului-cadru, în baza căruia se vor semna contracte de achiziții, va fi de 210 luni (17 ani și cinci luni). Pentru achiziția de noi trenuri, ARF va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...