Şoferii care produc cele mai mari daune pe şoselele din România

Suceava, Sălaj, Călăraşi, Arad şi Satu Mare sunt judeţele campioane în ceea ce priveşte valoarea daunei medii plătite de asigurtători pentru poliţele RCA încheiate de persoane fizice şi juridice în ultimii trei ani. Explicaţia ar fi dată de faptul că toate sunt judeţe de graniţă, traversate de drumuri importante la nivel naţional şi european, caracterizate de trafic greu, care în caz de accident produce daune morale şi materiale mai mari.
Gabriela Ţinteanu - joi, 14 iul. 2016, 21:05
Şoferii care produc cele mai mari daune pe şoselele din România

Conform raportului „Analiza reperelor de referință ale pieței RCA” transmis de ASF, primele trei judeţe în ceea ce priveşte valoarea daunei medii sunt, în cazul persoanelor fizice, Suceava (9.401 lei), Sălaj (9.192 lei) şi Călărași (8.127 lei), iar în cazul persoanelor juridice Suceava (16.338 lei), Arad (11.551 lei) şi Satu Mare (11.047 lei). Aşadar, judeţul Suceava este campion absolut atât în privinţa valorii daunei medii plătite pentru persoane fizice, 9.401 lei, cât şi a celei pentru persoane juridice, de 16.338 lei.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) încearcă să ofere o explicaţie pentru acest fenomen: „Motivele care stau la baza unor niveluri mari ale daunalităţii în anumite judeţe pot fi extrem de variate, depinzând în primul rând de cazuistica accidentelor rutiere (ex. comportamentul în trafic al şoferilor, starea infrastructurii rutiere, starea tehnică a autovehiculelor, diferenţe privind daunele morale acordate de instanțe, etc)”.

Ion Moise, director general, e-CLAIMS Management, societate de regularizare a daunelor, arată că judeţele menţionate în analiza publicată de ASF sunt traversate de drumuri importante la nivel naţional şi european care fac legătura cu ţăriloe vecine. „În general în judeţele traversate de drumuri importante, de o lungime apreciabilă, se practică preponderent traficul greu. În zonele cu trafic greu, chiar dacă frecvenţa accidentelor nu este totdeauna foarte mare, implicarea unui tir sau a altui gen de utilaj greu determină accidente cu daune morale şi materiale mult mai mari decât pe drumurile normale. Respectivele judeţe sunt traversate în special de camioane şi tiruri de marfă care tranzitează zona în drum către graniţă, sau cum este cazul Sălajului pentru a face legătura între două puncte de graniţă”, a declarat Moise.

Dorel Duţă, director general Hobbit Broker de asigurare, arată că dauna medie este stabilită în funcţie de locul în care este înmatriculată maşina şi, mai ales de valoarea vătămărilor corporale şi a daunelor morale stabilite de instanţe. „În multe cazuri ne confruntăm cu o valoare medie mare a daunei aferente poliţei RCA din cauza daunelor morale şi a vătămărilor corporale. Nu contează unde s-a produs accidentul, dacă au fost victime umane creşte dauna medie pentru judeţul în care era înmatriculat autovehiculul”, subliniază Duţă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat companiei de consultanță Milliman, la începutul acestui an, să efectueze o analiză independentă ce a avut printre obiective determinarea unor repere de referință la nivelul pieței RCA privind dauna medie și frecvența medie a daunei, pe date comparabile pentru cele nouă societăți autorizate să practice asigurări obligatorii auto.

Ca urmare, au fost furnizaţi indicatori principali de daunalitate, la nivel de societate autorizată să subscrie riscuri de răspundere civilă auto agregate la nivel de piață: frecvența daunelor, dauna medie, rata daunei, prima de risc etc. Acest demers s-a bazat pe informațiile referitoare la prime și daune brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 și 2015), precum și pe structura detaliată a tarifelor de prime actuale furnizate de către societățile de asigurare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care asigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene. Studiul solicitat de ASF companiei de consultanță Milliman reprezintă o analiză independentă ce a avut printre obiective determinarea unor repere de referință la nivelul pieței RCA privind dauna medie și frecvența medie a daunei, pe date comparabile pentru cele nouă societăți autorizate să practice asigurări obligatorii auto. Astfel, societăţile de asigurare care nu deţin date statistice privind istoricul de daunalitate pentru un anumit segment, vor putea prelua informaţiile publicate în vederea determinării tarifelor RCA.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...