Dușa: Primele avioane F16 vor sosi în 2016

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat vineri că primele avioane F16 vor sosi în România în 2016, iar până atunci se va realiza pregătirea personalului.
Mediafax - vin, 10 ian. 2014, 08:56
Dușa: Primele avioane F16 vor sosi în 2016

„La nivelul forțelor aeriene se desfășoară mai multe programe de modernizare a dotării. Este vorba în primul rând de acel program care îl finalizăm în acest an, de dotare cu avioane de transport cargo și militar pe distanță medie. Este vorba de programul Spartan. Urmează ca în următoarele două săptămâni să ni se livreze și ultimul avion, astfel că din punct de vedere al misiunilor de transport trupe și cargo avem asigurată capacitatea și cele șapte avioane, plus avioanele Hercules, pe care le avem în dotare, fac față necesităților actuale ale Armatei române”, a afirmat Mircea Dușa.

El a spus că Poliția aeriană se asigură cu avioane Mig Lancer 21, „care-și consumă resursa de zbor în anul 2017”.

„De aceea a fost imperios necesar ca anul trecut să demarăm programul de înzestrate a aviației de vânătoare cu avioane care să poată să realizeze misiunile de poliție aeriană și nu numai. Primele avioane noi din programul acesta de înzestrare cu avioane multirol vor sosi în România în 2016. Nu din cauza faptului că nu se pot livra aceste avioane. Ele se pot livra, însă realizarea capabilității de aviație de vânătoare este mult mai complexă, nu înseamnă numai livrarea avioanelor, ci și pregătirea personalului, a piloților, a personalului tehnic. Peste 90 de oameni vor pleca, începând din această vară, la pregătire în Portugalia, în SUA, pentru ca atunci când avem avioanele să avem și capacitatea umană de a le opera”, a precizat ministrul Apărării.

Mircea Dușa a adăugat că în total este vorba de 12 avioane și că până la sosirea acestora trebuie pregătite și aeroporturile.

„În același timp trebuie să operaționalizăm și să facem compatibilă infrastructura aeroporturilor noastre militare cu infrastructura necesară pentru a opera pe avioane F16. De aceea, în colaborare cu NATO am început anul trecut investiția de modernizare a aeroportului de la Fetești, care va fi și el operațional în 2015”, a menționat Mircea Dușa.

Ministrul Apărării Naționale a participat vineri, la Cluj, la predarea-primirea comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Peste 90 de persoane vor pleca în Portugalia şi SUA pentru a se pregăti să opereze avioane F-16

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat, vineri, că peste 90 de persoane vor pleca, în vara acestui an, în Portugalia şi SUA, pentru pregătire în vederea operării avioanelor multirol F-16, care vor sosi în România în 2016, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Duşa a afirmat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o declaraţie de presă susţinută după ceremonia de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, că realizarea capabilităţii de aviaţie de vânătoare este mult mai complexă şi nu înseamnă numai livrarea de avioane, ci şi pregătirea personalului, a piloţilor, a personalului tehnic.

„Poliţia Aeriană se asigură cu avioane Mig 21 Lancer care îşi consumă resursa de zbor în 2017. De aceea, a fost imperios necesar ca anul trecut să demarăm programul de înzestrare a aviaţiei de vânătoare cu avioane care să poată realiza misiuni de poliţie aeriană. Primele avioane din programul de înzestrare cu avioane multirol vor sosi în România în 2016. Acestea se pot livra şi mai repede, însă realizarea capabilităţii de aviaţie de vânătoare este mult mai complexă şi nu înseamnă numai livrarea de avioane, ci şi pregătirea personalului, a piloţilor, a personalului tehnic. Peste 90 de oameni vor pleca începând din această vară la pregătire în Portugalia şi SUA pentru ca atunci când avem avioanele, să avem şi capacitatea umană de a le opera”, a spus Duşa.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, trebuie operaţionalizată şi realizată compatibilizarea infrastructurii aeroporturilor militare româneşti cu infrastructura necesară care să permită operarea pe avioane F-16.

„În colaborare cu NATO am început anul trecut investiţia de modernizare a aeroportului de la Feteşti, care va fi operaţional în 2015”, a subliniat Duşa, care a adăugat că România va cumpăra, în total, 12 avioane de vânătoare de tip F-16.

Ministrul Apărării Naţionale a menţionat că, la nivelul forţelor aeriene române, se desfăşoară mai multe programe de modernizare a dotării, fiind vorba de programul care va fi finalizat în acest an, de dotare cu avioane de transport cargo şi militare pe distanţe medii, programul „Spartan”.

„În următoarele două săptămâni se va livra ultimul avion, astfel că, din punct de vedere al misiunilor de transport trupe şi cargo, avem asigurată capacitatea şi vom avea cele şapte avioane, plus avioanele Hercules pe care le avem în dotare, care fac faţă necesităţilor actuale ale armatei române”, a mai spus Mircea Duşa.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...