Dumitraşcu, Hidroelectrica: Mai avem o cale de atac în instanţă împotriva deciziei de reintrare în insolvenţă

Departamentul pentru Energie mai dispune de o cale de atac extraordinară împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de reintrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei de Privatizare din cadrul instituţiei, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă de profil.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 11:37
Dumitraşcu, Hidroelectrica: Mai avem o cale de atac în instanţă împotriva deciziei de reintrare în insolvenţă

”Am discutat cu avocaţii şi avem o cale extraordinară de atac. Vom încerca să readucem Hidroelectrica în starea de ieri dimineaţă (marţi dimineaţă, înainte de decizia Curţii de Apel – n. r.) şi să continuăm procesul de listare, astfel încât compania să fie listată în termenul asumat în faţa FMI (iunie 2014 – n. r.)’, a spus Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, până la publicarea deciziei şi a motivării acesteia, nu se vor putea lua niciun fel de măsuri în cadrul companiei.

‘Nu putem trage concluzii până nu vedem decizia instanţei. Dacă interpretarea deciziei este ceea ce se vehiculează, atunci administratorul judiciar trebuie să revină la Hidroelectrica, să convoace Adunarea Generală, să aleagă un administrator special. Apoi să vedem ce este de corectat, ce a nemulţumit instanţa’, a adăugat oficialul Departamentului pentru Energie.

El a precizat că activitatea companiei va trebui să se deruleze ca şi când Hidroelectrica ar urma să fie listată la vară.

‘Departamentul pentru Energie a cerut ca în etapa următoare, de insolvenţă, să continue restructurarea ca şi când în vară compania va fi listată. Hidroelectrica are probleme structurale care trebuie corectate, astfel încât, la ieşirea din insolvenţă, să arate aşa cum ar trebui să arate o companie care se listează la bursă’, a susţinut Dumitraşcu.

Acesta a adăugat că va discuta cu intermediarii selectaţi pentru listare şi că, cel mai probabil, contractul cu aceştia va fi suspendat pe perioada insolvenţei.

Întrebat cât estimează că va dura noua perioadă de insolvenţă, Dumitraşcu a răspuns: ‘Este greu de estimat azi, până nu vedem de ce instanţa a luat această decizie’.

‘Haideţi să mai aşteptăm câteva zile, să vedem ce probleme a consemnat instanţa, apoi ne vom asuma un termen de ieşire din insolvenţă’, a continuat directorul din Departamentul pentru Energie.

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica, a confirmat, miercuri, faptul că producătorul de energie a reintrat în insolvenţă, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit unui comunicat al FP transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti nu a publicat încă decizia în mod oficial.

În comunicat, Fondul explică acţionarilor că decizia Curţii de Apel înseamnă casarea, pe motive de procedură, a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care a fost închisă reorganizarea judiciară a producătorului de energie.

‘În consecinţă, dosarul va fi trimis judecătorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se întoarce în stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus în funcţie cu efect imediat’, spun reprezentanţi FP.

Totodată, decizia Curţii de Apel ‘a casat şi a trimis judecătorului sindic pentru rejudecare două alte dosare, primul introdus de Hidroelectrica împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care s-a admis o creanţă a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu, împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care nu s-a admis o creanţă în cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicării clauzei de forţă majoră în 2011’, potrivit comunicatului FP.

Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a anunţat, marţi seara, că producătorul de energie s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri.

”Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă în urma unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi (marţi n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile ‘băieţilor deştepţi’ la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului Bucureşti închisese procedura, Hidroelectrica ieşise din procedura insolvenţei, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra”, a explicat Vulpescu, la Digi24.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei în timpul primei perioade de insolvenţă şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica până în decembrie 2013, a precizat că reintrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica este o eroare judiciară pentru că instanţa a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul interesului naţional.

”Este o eroare judiciară pentru că s-a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul finalităţii procedurii de insolvenţă a acestei companii care este una de interes naţional. Nu vorbim de insolvenţa unui butic care vinde la colţ de stradă ci de o companie strategică, de cel mai mare producător de energie din România care asigură peste 80% din serviciile de sistem”, a spus Borza.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a fost compania care a făcut posibilă încheierea unui nou acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

”Nu întâmplător, pe 26 iunie 2013, când Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, s-a întrunit boardul FMI, s-a parafat noul acord stand-by ceea ce a înlesnit accesul României pe pieţele financiare internaţionale”, a adăugat Borza.

”Pe de-o parte, este o veste bună pentru Hidroelectrica pentru că vor continua măsurile bune din planul de reorganizare. Pe de altă parte, este o veste foarte proastă pentru că suspendă procesul de listare a companiei la Bursă, care reprezintă unul din angajamentele asumate de România în faţa finanţatorilor externi, lucru pe care instanţa l-a ignorat”, a precizat Borza.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...