Dumitru, Consiliul Fiscal: Dezintermedierea în sistemul bancar va continua un an sau doi

Dezintermedierea în sistemul bancar s-ar putea stopa la sfârşitul anului viitor - începutul anului 2015, dacă istoria ciclului economic se repetă, având în vedere că acest proces are o durată de circa cinci ani, început în 2010-2011, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 11:26
Dumitru, Consiliul Fiscal: Dezintermedierea în sistemul bancar va continua un an sau doi

„Acest proces de delaveraging (dezintermediere financiară – n.r.) există şi va continua şi este demonstrat din punct de vedere istoric şi teoretic că ciclurile financiare sunt mai ample şi mai lungi decât ciclurile economice. Dacă se repetă istoria, în România am intrat în zona de revenire economică în 2010-2011, avem trei ani de revenire modestă, în care delaveraging-ul s-a produs şi ar mai fi un an-doi de continuare a procesului, deci la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015 ar fi momentul în care delaveraging-ul s-ar stopa şi ar reveni tendinţa de creştere a îndatorării”, a afirmat mircuri Dumitru la un seminar despre lecţiile învăţate în cinci ani de criză, organizat la BNR.

La rândul său, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine această idee, dezintermedierea fiind un proces „care va mai lua ceva timp pentru unele bănci, nu pentru toate”. El a punctat că băncile trebuie să atingă un raport optim în ceea ce priveşte capitalul din total active, care se poate realiza fie prin creşterea capitalului, fie prin diminuarea activelor.

Dumitru a arătat că se pot limita consecinţele dezintermedierii prin diferite măsuri, printre care generarea unei profitabilităţi bancare mai mari, precum şi politici economice prietenoase cu mediul de afaceri.

„Tendinţa grupurilor bancare de a se orienta către pieţele de acasă, în ţările de unde provin, poate fi compensată dacă reuşeşti să generezi profitabilitate. Pentru România este esenţial să reuşim să păstrăm un diferenţial de creştere economică semnificativ faţă de zona euro. Aşa nu vom avea de ce să ne temem că nu vor fi alocate capitaluri pentru România”, a arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a menţionat că grupurile bancare mamă vor favoriza pieţele cu un raport credite/depozite mai echilibrat, precum şi cele cu credite în monedă locală, tendinţă spre care se îndreaptă şi sistemul bancar românesc.

Totodată, în opinia lui Dumitru este esenţială predictibilitatea în materie de taxare şi reglementare pentru a favoriza menţinerea investitorilor în România, cerinţă invocată de numeroase ori în ultimii ani de bancheri şi mediul de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
UE plănuiește să-și facă stocuri de minerale critice, în contextul creșterii riscurilor geopolitice
UE plănuiește să-și facă stocuri de minerale critice, în contextul creșterii riscurilor geopolitice
Uniunea Europeană prevede să facă stocuri de minerale critice, ca măsură de precauţie împotriva potenţialelor întreruperi în aprovizionare din cauza tensiunilor geopolitice, a relatat......
Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale-bugetare luni, 7 iulie. La ora 15:00 va începe ședința comună de plen a Parlamentului
Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale-bugetare luni, 7 iulie. La ora 15:00 va începe ședința ...
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis vineri ca luni, de la ora 15:00, să aibă loc ...
UPDATED Podul de la Giurgiu este blocat, circulația este oprită
UPDATED Podul de la Giurgiu este blocat, circulația este oprită
Circulaţia pe Podul Prieteniei Giurgiu - Ruse a fost oprită sâmbătă dimineaţa pe ambele sensuri de mers, după ce un ...
Autostrăzi crăpate din cauza căldurii
Autostrăzi crăpate din cauza căldurii
Germania va efectua lucrări de reparaţii în regim de urgenţă pe faimoasele sale autostrăzi în acest weekend, după ...