1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Preşedintele Consiliului Fiscal: Degeaba scad taxele, dacă predictibilitatea este mică

Cea mai mare problemă a companiilor din România o reprezintă, potrivit Comisiei Europene, partea de reglementare, nu numai pe taxe, ci şi pe protecţia mediului, conformarea cu diverse alte reglementări în sectoare diferite, iar modificarea recentă a Codului Fiscal, abia aprobat, demonstrează acest lucru, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

28 oct, 2015 | Agerpres

'Este foarte importantă, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, dacă predictibilitatea este la fel de mică. Recent s-a aprobat un nou Cod Fiscal. Nici măcar nu a intrat în vigoare şi el este modificat. Asta spune foarte multe despre modul cum se derulează lucrurile la nivel de politici economice în România. Evident că mediul de afaceri primeşte cu bucurie faptul că mai scad nişte taxe, mai rapid decât se anunţa iniţial, dar trebuie să-şi pună şi întrebarea dacă scad aşa repede, în două-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor când presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea să crească la fel de uşor? Impredictibilitatea este mult mai negativă, impactul este mult mai nociv pentru mediul investiţional decât nivelul taxelor', a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a vorbit şi despre problema pe care o au companiile cu lipsa forţei de muncă calificate, în meserii de bază, de genul sudori sau strungari, nu calificări precum 'trei facultăţi şi două doctorate'. Dumitru a spus că o posibilă soluţie în acest caz ar putea veni din investiţii în forme de învăţământ vocaţional.

De asemenea, impozitarea muncii în România rămâne ridicată, în opinia lui Ionuţ Dumitru, deşi aceasta a mai fost redusă odată cu scăderea CAS cu 5 puncte procentuale.

Preşedintele Consiliului Fiscal a amintit şi clasamentul privind competitivitatea realizat de Banca Mondială, potrivit căruia România a pierdut multe locuri la capitolul 'uşurinţa în deschiderea unei afaceri', căzând de pe locul 37 pe 45 de la un an la altul, nu pentru că s-a mişcat rău, ci pentru că alţii au făcut mai mult în acest caz.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO