După 11 ani, valoarea tranzacţiilor imobiliare va depăşi un miliard de euro în 2019

Valoarea tranzacțiilor imobiliare din 2019 ar putea depăși după mai mult de zece ani un miliard de euro, dacă ultimele tranzacții despre care se vorbește în piață, se semnează anul acesta. Astfel, după ce mai bine de un deceniu, piața a băltit sub un miliard de euro, anul acesta, dacă preluarea portofoliului office al NEPI Rockcastle se va semna, după cum a anunțat CEO-ul AFI Europe, Doron Klein, și se confirmă achiziționarea Hermes Business Campus de israelienii de la Shikun & Binui, valoarea tranzacțiilor va urca la cel puțin un miliard de euro. Ultima dată când valoarea tranzacțiilor imobiliare a depășit un miliard de euro a fost în 2008.
Economica.net - mar, 19 nov. 2019, 19:29
După 11 ani, valoarea tranzacţiilor imobiliare va depăşi un miliard de euro în 2019

Clădirile de birouri rămân favoritele investitorilor, iar yieldurile, în scădere ușoară în ultimii zece ani, de la o medie de circa 8% și peste în 2007-2008, au crescut la 9%-10% în anii de criză, pentru a scădea acum treptat la 6,5%-7% pentru retail și office și la circa 7,5% în cazul spațiilor industriale și logistice.

Cele mai mari tranzacții din 2019

  • Portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle 117.000 mp, 309 milioane de euro, achiziționat de AFI Europe (?),
  • Hermes Business Campus, 76.000 mp, 150 milioane de euro, achiziționat de Shikun & Binui de la Atenor (?), 
  • The Office Cluj-Napoca 63.600 mp, 129 milioane euro, cumpărată de Dedeman de la NEPI Rockcastle şi Ovidiu Şandor,
  • Nouă parcuri de retail 67.950 mp, 113 milioane euro, preluată de MAS RE de la Prime Kapital,
  • America House 28.000 mp, 77 milioane euro, cumpărată de Morgan Stanley de la AEW,
  • Oregon Park III 24.600 mp, 60 milioane euro, cumpărată de Lion’s Head Management de la Portland Trust,
  • Promenada Mall Târgu Mureş 50.000 mp, 43 milioane euro, achiziţionată de Indotek de la AEW,
  • A1 Bucharest Park 78.000 mp, 40 milioane euro, preluată de CTP de la Vabeld,
  • Liberty Technology Park 18.260 mp, 35 milioane de euro, preluată de White Star de la Fribourg Development,
  • Day Tower 11.700 mp, 20-30 milioane de euro, cumpărată de CFH de la Day Group,
  • Piraeus Building 10.000 mp, 20 de milioane euro, achiziționată de un investitor local de la JC Flowers.

Remarcabil e că în primele trei trimestre ale anului, Bucureștiul a atras peste 40% din volumul total al investițiilor în primele nouă luni din 2019, scăzând aproape la jumătate ca pondere față de 2018 (79%). 

În schimb, interesul pentru orașele secundare a luat avânt, acestea atrăgând aproape 60% din tranzacții în aceeași perioadă, iar volumele au fost dominate de tranzacțiile cu spații de birouri (60%), în timp ce spațiile de retail au atras circa 28% din piață, iar industrialul aproape 9% din total. 

„Intrarea pe piața din România a unor nume noi în primele nouă luni, precum White Star, Indotek sau Morgan Stanley, a transmis un mesaj foarte pozitiv în rândul investitorilor interesați de România. Ne așteptăm ca în 2020 să vedem și alte companii care vor face primul pas în România și ne bucurăm să avem deja discuții în acest sens”, spune Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Evoluția antreprenorilor români

Antreprenorii români deși nu au forța financiară a investitorilor străini și nici acces desosebit la resurse financiare, motiv pentru care achizițiile lor sunt de obicei de valoare relativ mică de până în zece sau 20 milioane de euro, dar numărul lor le asigură supremația pe piață. 

Potrivit consultantului imobiliar CBRE, investitorii români dețin circa 33% din valoarea totală de circa 580 de milioane de euro din primele trei trimestre ale anului, urmați îndeaproapte de cei sud africani, cu 30% și la mare distanță 12% de americani, după achiziția de 77 milioane de euro a Morgan Stanley care a preluat America House de la francezii de la AEW.

Dintre investitorii români, cei mai puternici sunt frații Adrian și Dragoș Pavăl care dețin Dedeman, și care au preluat în acest an clădirea The Office din Cluj-Napoca, de la NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor, iar anul trecut au cumpărat The Bridge, proiectul office dezvoltat în București de Forte Partners, cu investiții totale de peste 320 de milioane de euro în piața imobiliară, derulate prin Dedeman și PIF Industrial.

Pe piață, birourile conduc trendul cu tranzacții totale de 346,65 milioane de euro, urmate de retail cu 160,37 milioane de euro, industrial cu 51,2 milioane de euro și hoteluri cu 23,2 milioane de euro. Pentru ultimul trimestru al anului, tradițional mai „bogat” decât celelalte trei, CBRE estimează o creștere cu 42% a valorii tranzacțiilor, care va depăși, în opinia consultantului JLL, 1,1 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...