După 30 de ani de „domnie”, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a demisionat

Nursultan Nazarbaev, preşedintele Kazahstanului, şi-a anunţat marţi demisia după ce aproape 30 de ani s-a aflat la conducerea acestei foste republici sovietice din Asia Centrală, bogată în resurse naturale, dar care se confruntă cu o nemulţumire socială în creştere, potrivit AFP, Reuters şi TASS.
Economica.net - mar, 19 mart. 2019, 14:32
După 30 de ani de

‘Am luat decizia de a renunţa la mandatul de preşedinte’, a anunţat Nazarbaev (78 de ani) într-o declaraţie către naţiune, difuzată pe unul dintre posturile de televiziune republicane. ‘Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când ocup acest post înalt. Poporul mi-a dat ocazia de a fi primul preşedinte al Kazahstanului independent’, a spus preşedintele demisionar al cărui mandat era prevăzut să se încheie în 2020.

Până la alegerea noului şef al statului kazah funcţia de preşedinte o va exercita şeful Senatului (camera superioară a legislativului), Kasâm-Jomart Tokaiev (66 de ani), conform Constituţiei, transmite RIA Novosti.

Nazarbaev se află la conducerea Kazahstanului din 1989, mai întâi în calitate de prim secretar al Partidului Comunist, iar apoi ca preşedinte după declararea independenţei republicii în 1991.

Totuşi, Nazarbaev va dispune de puteri extinse după plecarea sa din funcţie, datorită unei legi adoptate în 2018 şi în virtutea statutului său de ‘Tată al naţiunii”, care îi garantează imunitatea judiciară şi un rol influent în societate.

Reales de nenumărate ori cu o majoritate covârşitoare, el nu şi-a desemnat niciodată în mod clar un succesor.

Nazarbaev, care a contribuit la atragerea a zeci de miliarde de dolari de la companii energetice străine, a spus că va continua să prezideze Consiliul Securităţii de pe lângă preşedinţie şi va rămâne liderul Nur Otan, partid ce deţine majoritatea în parlamentul de la Astana. Dreptul de a conduce Consiliul Securităţii pe viaţă, ca primul preşedinte ţării, îi este dat de legea despre Consiliul de Securitate al Republicii Kazahstan.

Nursultan Nazarbaev întreţine relaţii solide de lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin, notează Reuters.

Acest anunţ intervine la mai puţin de o lună după ce Nazarbaev a destituit în mod neaşteptat guvernul, căruia i-a reproşat rezultate economice slabe.

Preşedintele a promis apoi măsuri sociale de mai multe miliarde de euro pentru a răspunde nemulţumirii în creştere a populaţiei, cu mai puţin de un an până la următoarele alegeri prezidenţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...