După ce a anulat licitația pentru 40 de trenuri regionale, ARF pregătește licitații pentru 20 de rame electrice și 12 cu hidrogen

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pregătește licitațiile pentru materialul rulant prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de 20 de rame electrice, 12 rame cu hidrogen și 16 locomotive electrice noi. De asemenea, reprezentanții ARF amintesc că CNSC a menținut decizia autorității de anulare a licitației pentru cele 40 de rame electrice regionale.
Ion Dobreanu - lun, 08 nov. 2021, 16:11
După ce a anulat licitația pentru 40 de trenuri regionale, ARF pregătește licitații pentru 20 de rame electrice și 12 cu hidrogen

„Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor menține decizia Autorității pentru Reformă Feroviară de anulare a licitației publice pentru achiziţia de rame electrice regionale (RE-R)”, spun reprezentanții ARF într-un comunicat emis luni.

Aceștia informează că, potrivit legislației în materia contestaţiilor cu privire la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a transmis autorității contractante decizia de respingere a contestațiilor ofertanților Alstom Ferroviaria S.p.A și CRRC Qingdao Sifang și de menținere a anulării procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului regional şi suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R)”.

Ei reamintesc că, în urma Deciziei nr. 2142 din 12 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) – Secţia a IX a Contencios Administrativ şi Fiscal, ARF a fost obligată să identifice o modalitate unică de calcul a consumului de energie electrică și să reevalueze ofertele din punct de vedere energetic, în măsura în care este posibilă compararea acestora, iar în ipoteza contrară să anuleze procedura de atribuire, fapt ce s-a întâmplat în data de 20 august 2021.

ECONOMICA.NET a relatat despre acest subiect încă de săptămâna trecută:

Mega-licitația pentru 40 de trenuri regionale rămâne anulată. CNSC a respins contestațiile Alstom și CRRC

În același timp, luând în considerare nevoile pieței naționale de transport feroviar de călători, privind înnoirea parcului de material rulant, cu mult peste cele 37 de trenuri atribuite în cadrul licitației de rame electrice RE-IR, ARF a demarat activitatea necesară documentațiilor pentru achiziția de material rulant pentru transportul public de călători (caiete de sarcini, fișe de date) pentru țintele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce intră în sfera de competență a ARF, explică reprezentanții autorității.

Astfel, sunt prevăzute în PNRR achiziția de material rulant ecologic (electric-EMU/baterii-B-EMU/hidrogen-H-EMU), și anume:

  • 20 EMU (rame electrice – RE-IR-Electric Interregio – trenuri de lung parcurs, cu 6 unități);
  • 12 H-EMU (rame electrice cu hidrogen, cu 3+1 unități);
  • 16 locomotive electrice noi cu 4 osii cu sistem ERTMS capabile de viteză 160 km/oră și tractare de trenuri de până la 16 vagoane.

De asemenea, echipa ARF va analiza – în perioada următoare – și alte posibilități pentru achiziția de material rulant nou pentru transportul public de călători din România, urmând să pregătească documentațiile tehnico-economice aferente, mai spun reprezentanții ARF.

Autoritatea de Reformă Feroviară – structură specializată aflată în subordinea Ministerului Transporturilor – are ca obiect de activitate implementarea reformei în sectorul feroviar, conform Master Planului General de Transport, care este orientată pe câteva direcții majore, cum ar fi: restructurarea reţelei de transport feroviar, atribuirea contractelor de servicii publice către operatorii de transport feroviar, introducerea indicatorilor de performanţă care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate, introducerea unor programe de eficientizare a activităţilor desfăşurate în sectorul de transport feroviar, precum și achiziționarea de material rulant care se va preda, în condițiile legii, operatorilor de transport public feroviar de călători.

Te-ar mai putea interesa și
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 de panouri fotovoltaice pe care le-a montat pe fabricile sale din......
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...