UPDATE După inflaţia record anunţată joi, Institutul Naţional de Statistică trece direct în subordinea premierului

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre care prevede trecerea INS din ”subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului general al Guvernului” în ”subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, măsură aprobată prin OUG la începutul anului 2017.
Economica.net - joi, 12 apr. 2018, 12:01
UPDATE După inflaţia record anunţată joi, Institutul Naţional de Statistică trece direct în subordinea premierului

„Având în vedere O.U.G nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care modifică articolul 1 din O.U.G nr. 40/2016, se impune modificarea art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, în sensul că Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează în subordinea Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Astfel, INS trece din „subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului General al Guvernului” în „subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

De altfel, măsura este cuprinsă în prevederile OUG 1/2017, care prevede că printre instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale a căror activitate este coordonată de prim-ministru se află şi Institutul Naţional de Statistică.

Dăncilă: Astăzi aprobăm ordonanţa de urgenţă care întăreşte rolul Comisiei Naţionale de Prognoză

Guvernul va aproba joi o ordonanţă de urgenţă ‘care întăreşte rolul’ Comisiei Naţionale de Prognoză, transformând-o în Comisia Naţională de Strategii şi Prognoză, a anunţat joi premierul Viorica Dăncilă.

‘Astăzi aprobăm ordonanţa de urgenţă care întăreşte rolul Comisiei Naţionale de Prognoză, transformând-o în Comisia Naţională de Strategii şi Prognoză, ca urmare a preluării atribuţiilor în ceea ce priveşte politicile publice, monitorizarea investiţiilor majore în economie, precum şi implementarea şi urmărirea ducerii la bun sfârşit a ajutoarelor de stat şi parteneriatelor public-privat’, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Barbu: Guvernul a adoptat o OUG prin care Comisia de Prognoză va dezvolta componenta strategică

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care Comisia Naţională de Prognoză se va transforma în Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, urmând să aibă un rol ‘important’ în stimularea investiţiilor publice, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

‘Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care Comisia Naţională de Prognoză va dezvolta componenta strategică şi va avea un rol important în stimularea investiţiilor publice, prin evaluarea şi monitorizarea schemelor de ajutor de stat şi prin implementarea proiectelor de investiţii în parteneriat public-privat. (…) Guvernul a completat legislaţia privind organizarea şi funcţionarea acestei structuri, care se va numi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi (…) va avea noi atribuţii în ceea ce priveşte componenta de strategie, dar şi cea de încurajare a investiţiilor’, a explicat Barbu, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Barbu, comisia va elabora programe de dezvoltare economică şi socială pe termen scurt, mediu şi lung, prognoze şi studii privind echilibrul macroeconomic, sectorial şi regional. De asemenea, va avea atribuţii de evaluare ex-ante şi ex-post a impactului economic şi social al schemelor de ajutor de stat şi al proiectelor de investiţii publice dezvoltate în parteneriat public-privat.

‘În cadrul comisiei va funcţiona în continuare Consiliul de Programare Economică şi va avea şi atribuţii extinse. (…) Între noile atribuţii este şi cea privind participarea la coordonarea activităţilor circumscrise procesului de adoptare a monedei euro’, a afirmat Nelu Barbu.


Te-ar mai putea interesa și
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic necesar finalizării lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica din Capitală.......
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură ...