Duşa: Cele două comandamente NATO din România vor fi capabilităţi strict defensive

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat joi, la Buzău, că cele două comandamente NATO care se vor înfiinţa în România vor fi capabilităţi strict defensive, la fel cum este şi baza de la Deveselu.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 11:50
Duşa: Cele două comandamente NATO din România vor fi capabilităţi strict defensive

‘Războiul informaţional este o metodă care se foloseşte în anumite situaţii, de aceea precizez faptul că orice s-ar spune vizavi de măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, vizavi de baza de la Deveselu, aceste capabilităţi sunt capabilităţi strict defensive care privesc apărarea aliaţilor conform articolului 5 din Tratat’, a afirmat Mircea Duşa, prezent la activitatea de autoevaluare a Diviziei 2 Infanterie ‘Getica’ cu sediul la Buzău.

Cu acest prilej, ministrul a dat asigurări că va lua toate măsurile ca cele două comandamente prevăzute a se înfiinţa în România ‘să fie operaţionale în cel mai scurt timp’, urmând ca în zilele următoare să fie aprobate locaţiile unde vor funcţiona acestea.

‘România trebuie să operaţionalizeze două comandamente. La nivelul Statului Major s-au stabilit deja responsabilităţile, urmează ca în zilele următoare să aprobăm şi locaţiile unde vor funcţiona aceste comandamente şi, începând cu săptămâna viitoare, să trecem la măsurile de operaţionalizare a acestora şi din punct de vedere material şi din punct de vedere al personalului şi a dotărilor care trebuie să existe în aceste comandamente pentru ca ele să fie active, operaţionale într-un termen scurt pentru cel de tip NFIU (NATO Force Integration Units -n.r.) şi un orizont de timp de circa doi ani până la summitul de la Varşovia din 2016, cel de-al doilea’, a precizat Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale a anunţat luni, la Cluj, că doreşte ca până în luna iunie comandamentul NFIU (Unitate de Integrare a Forţelor NATO) să devină operaţional.

Crearea acestei structuri a fost decisă săptămâna trecută împreună cu partenerii NATO. Fiecare dintre cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia, Lituania -, precum şi Polonia, România şi Bulgaria au ca sarcină înfiinţarea acestor ‘centre de comandă’.

În paralel cu acest centru de comandă, România trebuie să facă demersurile necesare şi pentru operaţionalizarea Comandamentului de Divizie – acest tip de comandament va exista doar în România şi Polonia -, iar timpul de realizare este de doi ani. Ministrul Duşa a spus că o serie de aprobări privind realizarea acestui Comandament de Divizie vor fi date anul viitor, la summit-ul NATO de la Varşovia.

NATO a aprobat pe 5 februarie o întărire a capacităţilor sale în estul Europei, creând o nouă forţă de reacţie rapidă de 5.000 de militari şi şase ‘centre de comandă’ în regiune, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat AFP.

El a precizat, la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, că Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie au acceptat să fie primele ţări care vor participa la această nouă forţă ‘vârf de lance’.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să fie create zone de securitate în Siria pentru a permite repatrierea......
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene offshore
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene ...
Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea ...
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să suspende activităţile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale ...