E oficial: oamenii asiguraţi la sănătate pot afla câţi bani a decontat Casa de Asigurări pentru serviciile medicale primite de ei într-un an

Luni, 10 august, a intrat în vigoare procedura prin care oamenii asiguraţi la sănătate pot afla lista completă a serviciilor medicale care au fost decontate în numele lor, din Fondul Sănătăţii, în anul anterior cererii, dar şi sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale primite de asiguraţi. Concret, oamenii vor trimite o cerere online sau pe hârtie la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află, urmând ca în 45 de zile să primească lista serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale decontate în numele lor din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în anul precedent solicitării acestor informaţii. Economica.net vă explică, în continuare, cum trebuie să procedaţi ca să obţineţi acest document.
Cristina Şomănescu - mar, 11 aug. 2020, 08:20
E oficial: oamenii asiguraţi la sănătate pot afla câţi bani a decontat Casa de Asigurări pentru serviciile medicale primite de ei într-un an

Luni, 10 august, a intrat în vigoare Ordinul comun al MS şi CNAS nr. 1416/820/2020 privind aprobarea Normelor metodologice pentru implementarea Legii nr. 165/2019 pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Normele metodologice pentru implementarea Legii nr. 165/2019 descriu procedura prin care oamenii asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pot afla lista serviciilor medicale primite de ei într-un an şi sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile primite de asiguraţi.

Economica.net vă spune ce prevăd Normele metodologice pentru implementarea Legii nr. 165/2019:

Oamenii asiguraţi la sănătate au dreptul să afle lista completă a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de care au beneficiat în anul anterior solicitării acestor informaţii.  

Verificaţi dacă sunteţi asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate la acest link.

Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, tehnologiile şi dispozitivele asistive, prevăzute în pachetul de bază, precum şi serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale şi altele asemenea, acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum şi a contravalorii acestora.

Lista informaţiilor pe care le veţi primi de la Casa de Asigurări o puteţi vedea în galeria foto a articolului Economica.net sau în anexa nr. 2 a Normelor de aplicare a Legii nr. 165/2019, publicate în Monitorul Oficial la data de 10 august.

Informaţiile cuprinse în lista antemenţionată vor fi extrase de Casa de Asigurări de Sănătate din Platforma informatică din asigurările de sănătate (PIAS).

  • Lista va putea fi solicitată şi prin intermediul dosarului electronic de sănătate (DES), după autentificarea solicitantului în baza parolei de acces și a matricei de securitate proprii, în conformitate cu prevederile art. 3467 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, îndată ce această funcționalitate va fi disponibilă în cadrul sistemului DES, potrivit articolului 8 din Normele de aplicare a Legii nr. 165/2019, publicate în Monitorul Oficial la data de 10 august.

Citeşte şi:
Dosarul electronic de sănătate, un şir lung de rateuri la doi ani şi jumătate de când e obligatoriu


Citeşte mai multe despre Fondul Sănătăţii aici:

Criza provocată de Covid-19 urcă deficitul Fondului Sănătăţii la 3,63 miliarde lei în primele cinci luni, cel puţin dublu faţă de anul trecut

Cum procedaţi ca să primiţi lista serviciilor care v-au fost decontate de Casa de Asigurări în anul precedent

Asiguratul la sănătate completează o cerere al cărei model e prevăzut în anexa nr. 1 a Normelor metodologice pentru implementarea Legii nr. 165/2019, pe care o puteţi consulta deocamdată la acest link, dar şi în galeria foto a articolului.

Modelul cererii îl veţi putea obţine şi de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, dar şi de pe site-ul acesteia, potrivit Normelor pentru implementarea Legii nr. 165/2019.

Cererea, completată şi semnată de către persoana asigurată sau, după caz, de reprezentantul legal al acesteia, va fi depusă la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul sau va fi trimisă prin e-mail, cu semnătură electronică calificată. De asemenea, cererea va fi însoţită de copia actului de împuternicire, dacă e completată şi semnată de reprezentantul legal al asiguratului.

Asiguraţii care depun cererea în format hârtie la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) în evidenţa căreia se află trebuie să se prezinte la CAS cu actul de identitate.
Dacă asiguraţii vor să primească pe e-mail informaţii solicitate, atunci vor completa în cererea antemenţionată o parolă formată din opt caractere.

Aţi trimis cererea la Casa de Asigurări de Sănătate. Când primiţi informaţiile cerute

Asiguratul (sau, după caz, reprezentantul legal) va primi lista serviciilor decontate în anul anterior, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la Casa de Asigurări de Sănătate.

Precizări

Prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), precum și a celorlalte prevederi legale în vigoare privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea importurilor din Rusia
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea ...
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din Mozambic, ţară unde atacurile islamiştilor ameninţă proiecte de gaze......
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene ...
Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov
Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov
Guvernul elveţian a anunţat că va restitui Uzbekistanului fonduri confiscate definitiv de la Gulnara Karimova, fiica fostului ...
Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță atitudinea oligarhică a Franței și Germaniei și cere ca UE să revină la vechile sale principii
Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță atitudinea oligarhică a Franței și Germaniei și cere ca UE să revină ...
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a denunţat oligarhia de facto impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, ...