Criza provocată de Covid-19 urcă deficitul Fondului Sănătăţii la 3,63 miliarde lei în primele cinci luni, cel puţin dublu faţă de anul trecut

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a avut deficit de 3,63 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, cel puţin dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. Subvenţiile virate la Fondul Sănătăţii în perioada ianuarie - mai 2020 sunt de peste şapte ori mai mari decât în perioada identică a anului 2019 şi se apropie de 930 de milioane de lei. Amintim că de la începutul crizei sanitare generate de Covid-19 şi până la data de 30 septembrie 2020, din bugetul FNUASS se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala COVID-19, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state.
Cristina Şomănescu - mar, 07 iul. 2020, 18:24
Criza provocată de Covid-19 urcă deficitul Fondului Sănătăţii la 3,63 miliarde lei în primele cinci luni, cel puţin dublu faţă de anul trecut

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.

Deficitul FNUASS se dublează în ianuarie – mai 2020

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) a avut deficit de 3,63 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, cel puţin dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Pe de o parte, deficitul FNUASS creşte din cauza scăderii încasărilor din CASS la Fond – consecinţă a actelor normative adoptate în starea de urgenţă şi de alertă, care au dus la închiderea sau restrângerea activităţii multor firme. Pe de altă parte, cresc şi cheltuielile din Fond odată cu adâncirea crizei sanitare generate de Covid-19, pentru că serviciile medicale acordate oamenilor bolnavi de Covid-19 se suportă din FNUASS, indiferent că sunt sau nu sunt asiguraţi la Sănătate.

De unde au venit cei mai mulţi bani la Fond

FNUASS a avut venituri totale de 15,78 de miliarde de lei în perioada ianuarie – mai 2020, cu doar 4,23% mai mari decât în aceeaşi perioadă din anul 2019, reiese din execuţiile Fondului, comparate de Economica.net.

Cea mai mare sursă de bani la Fond sunt contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), însă veniturile încasate din CASS continuă să scadă pe fondul adâncirii crizei provocate de noul coronavirus.

Veniturile din CASS, încasate la Fondul Sănătăţii, în primele cinci luni ale anului 2020, au ajuns la 12,81 de miliarde de lei şi sunt cu 4,44% mai mici decât în perioada identică a anului 2019, reiese din execuţiile Fondului, obţinute şi comparate de Economica.net.

Scăderea încasărilor din CASS la Fondul Sănătăţii e efectul actelor normative adoptate în starea de urgenţă şi în starea de alertă, care au constrâns multe firme să se închidă sau să îşi restrângă activitatea.

De la începutul stării de urgenţă până la data de 28 mai 2020 avem aproape 430.000 de contracte de muncă încetate, arată datele Ministerului Muncii.

Amintim că salariaţii şi persoanele fizice care plătesc CASS în baza declaraţiei unice aduc cei mai mulţi la Fondul Sănătăţii.

Creşte ritmul în care scad încasările din CASS la Fondul Sănătăţii

În primele cinci luni ale acestui an, contribuţiile de asigurări de sănătate virate la Fond scad cu 4,44% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit execuţiilor comparate de Economica.net.

Spre comparaţie, încasările din CASS la Fondul Sănătăţii în primele patru luni au scăzut cu 1,55% faţă de perioada identică a anului 2019, reiese din comparaţia făcută de Economica.net.

Taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, a adus la Fondul Sănătăţii 2,08 miliarde de lei în primele cinci luni din 2020, cu 34,11% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată execuţiile Fondului, comparate de Economica.net.

  • Clawback este o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

Subvenţiile virate la Fondul Sănătăţii în ianuarie – mai 2020 se apropie de 929 de milioane de lei şi sunt de peste şapte ori mai mari decât în perioada identică a anului 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.

Vă amintim că de la începutul crizei sanitare generate de Covid-19 şi până la data de 30 septembrie 2020, din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala Covid-19, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state, potrivit actelor normative consultate de Economica.net.

Pe ce am cheltuit banii încasaţi la Fondul Sănătăţii

Plăţile făcute din FNUASS în primele cinci luni ale anului 2020 se ridică la 19,42 de miliarde de lei şi sunt cu 17,58% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Defalcat, pentru produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicalele acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit aproape 6,2 miliarde de lei în primele cinci luni din 2020, cu 17,52% mai mult decât în perioada identică a anului 2019, rezultă din analiza execuţiilor Fondului.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţile sanitare cu paturi am plătit 4,71 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, cu 7,66% mai mult decât în acelaşi interval din 2019, conform analizei făcute de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 4,33 de miliarde de lei în primele cinci luni din 2020 şi sumele plătite de la acest capitol sunt cu 12,17% mai mari decât în perioada identică a anului 2019, potrivit execuţiilor Fondului, comparate de Economica.net. Cei mai mulţi bani de la acest capitol merg către spitalele publice pentru acoperirea creşterilor de venituri din spitale, acordate în baza Legii salarizării unice.

Precizare: diferenţa dintre încasările totale la Fond şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire şi de veniturile nefiscale la Fond, reiese din analiza Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...