Criza provocată de Covid-19 urcă deficitul Fondului Sănătăţii la 3,63 miliarde lei în primele cinci luni, cel puţin dublu faţă de anul trecut

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul sanitar, a avut deficit de 3,63 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, cel puţin dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului. Subvenţiile virate la Fondul Sănătăţii în perioada ianuarie - mai 2020 sunt de peste şapte ori mai mari decât în perioada identică a anului 2019 şi se apropie de 930 de milioane de lei. Amintim că de la începutul crizei sanitare generate de Covid-19 şi până la data de 30 septembrie 2020, din bugetul FNUASS se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala COVID-19, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state.
Cristina Şomănescu - mar, 07 iul. 2020, 18:24
Criza provocată de Covid-19 urcă deficitul Fondului Sănătăţii la 3,63 miliarde lei în primele cinci luni, cel puţin dublu faţă de anul trecut

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.

Deficitul FNUASS se dublează în ianuarie – mai 2020

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) a avut deficit de 3,63 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, cel puţin dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Pe de o parte, deficitul FNUASS creşte din cauza scăderii încasărilor din CASS la Fond – consecinţă a actelor normative adoptate în starea de urgenţă şi de alertă, care au dus la închiderea sau restrângerea activităţii multor firme. Pe de altă parte, cresc şi cheltuielile din Fond odată cu adâncirea crizei sanitare generate de Covid-19, pentru că serviciile medicale acordate oamenilor bolnavi de Covid-19 se suportă din FNUASS, indiferent că sunt sau nu sunt asiguraţi la Sănătate. 

De unde au venit cei mai mulţi bani la Fond

FNUASS a avut venituri totale de 15,78 de miliarde de lei în perioada ianuarie – mai 2020, cu doar 4,23% mai mari decât în aceeaşi perioadă din anul 2019, reiese din execuţiile Fondului, comparate de Economica.net.

Cea mai mare sursă de bani la Fond sunt contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), însă veniturile încasate din CASS continuă să scadă pe fondul adâncirii crizei provocate de noul coronavirus.

Veniturile din CASS, încasate la Fondul Sănătăţii, în primele cinci luni ale anului 2020, au ajuns la 12,81 de miliarde de lei şi sunt cu 4,44% mai mici decât în perioada identică a anului 2019, reiese din execuţiile Fondului, obţinute şi comparate de Economica.net.

Scăderea încasărilor din CASS la Fondul Sănătăţii e efectul actelor normative adoptate în starea de urgenţă şi în starea de alertă, care au constrâns multe firme să se închidă sau să îşi restrângă activitatea.

De la începutul stării de urgenţă până la data de 28 mai 2020 avem aproape 430.000 de contracte de muncă încetate, arată datele Ministerului Muncii.

Amintim că salariaţii şi persoanele fizice care plătesc CASS în baza declaraţiei unice aduc cei mai mulţi la Fondul Sănătăţii.

Creşte ritmul în care scad încasările din CASS la Fondul Sănătăţii

În primele cinci luni ale acestui an, contribuţiile de asigurări de sănătate virate la Fond scad cu 4,44% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit execuţiilor comparate de Economica.net.

Spre comparaţie, încasările din CASS la Fondul Sănătăţii în primele patru luni au scăzut cu 1,55% faţă de perioada identică a anului 2019, reiese din comparaţia făcută de Economica.net.

Taxa clawback, plătită de producătorii de medicamente, a adus la Fondul Sănătăţii 2,08 miliarde de lei în primele cinci luni din 2020, cu 34,11% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată execuţiile Fondului, comparate de Economica.net.

  • Clawback este o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată producătorilor de medicamente.

Subvenţiile virate la Fondul Sănătăţii în ianuarie – mai 2020 se apropie de 929 de milioane de lei şi sunt de peste şapte ori mai mari decât în perioada identică a anului 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.

Vă amintim că de la începutul crizei sanitare generate de COVID-10 şi până la data de 30 septembrie 2020, din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate se suportă serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, diagnosticate cu boala COVID-19, şi a complicaţiilor acestei boli, indiferent că sunt asigurate, neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sau că provin din alte state, potrivit actelor normative consultate de Economica.net.

Pe ce am cheltuit banii încasaţi la Fondul Sănătăţii

Plăţile făcute din FNUASS în primele cinci luni ale anului 2020 se ridică la 19,42 de miliarde de lei şi sunt cu 17,58% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Defalcat, pentru produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicalele acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate am plătit aproape 6,2 miliarde de lei în primele cinci luni din 2020, cu 17,52% mai mult decât în perioada identică a anului 2019, rezultă din analiza execuţiilor Fondului.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţile sanitare cu paturi am plătit 4,71 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, cu 7,66% mai mult decât în acelaşi interval din 2019, conform analizei făcute de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Creşterile salariale din unităţile sanitare de stat, acordate în baza Legii salarizării unice, au costat Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate 4,33 de miliarde de lei în primele cinci luni din 2020, cu 12,17% mai mult decât în perioada identică a anului 2019, potrivit execuţiilor Fondului, comparate de Economica.net.

Precizare: diferenţa dintre încasările totale la Fond şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire şi de veniturile nefiscale la Fond, reiese din analiza Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...