E&Y: Prognozele de creditare în zona euro, revizuite în scădere

Analiştii europeni se aşteaptă la o încetinire a creditării în Zona Euro, de la un ritm previzionat de 1,6%, la 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor, pentru care se pregătesc băncile din Zona Euro, potrivit unei analize EY.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 12:38
E&Y: Prognozele de creditare în zona euro, revizuite în scădere

‘Prognozele privind creşterea creditării companiilor pentru anul 2014 în Zona Euro au fost revizuite în scădere pentru a doua oară în acest an. Se aşteaptă o încetinire a ritmului de creştere, de la 1,6%, la doar 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor (AQR) pentru care se pregătesc băncile din Zona Euro’, conform analizei Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF).

Potrivit analiştilor, o accelerare a creşterii creditării în 2015 va fi posibilă doar în condiţiile unui deficit mic de capital, rezultat în urma operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor (AQR).

Demersurile de modelare a unor scenarii negative arată, totuşi, că prognoza de creştere economică este vulnerabilă la orice impact pe care operaţiunile de evaluare a calităţii activelor l-ar putea avea asupra creditării bancare. Conform modelului folosit în cadrul studiului EEFSF, o contracţie a creditării de 0,4% sau mai mult ar genera o revizuire în scădere a creşterii PIB în Zona Euro pentru anul 2015. Analiza EY sugerează, de asemenea, că orice deficit de capital mai mare de 60 de miliarde de euro ar duce la o contracţie de cel puţin 0,4% a creditării.

‘Având în vedere cât de mult depind cheltuielile de consum şi finanţările IMM-urilor din Zona Euro de creditele bancare, operaţiunea AQR ar putea avea un impact economic consistent. Sperăm că finalizarea acestei operaţiuni va genera un cadru nou pentru bănci care să încurajeze o creştere susţinută. Însă, în cazul în care urmărea va fi un deficit mare de capital, AQR ar putea reprezenta o lovitură serioasă – nu suficient de puternică pentru a arunca regiunea înapoi în recesiune, dar suficientă pentru a prelungi o stare de creştere redusă sau de stagnare. Posibilitatea continuării unui ritm scăzut de creditare bancară în economia reală creşte importanţa rolului guvernelor europene în stimularea finanţărilor pe termen lung din surse alternative’, arată Andy Baldwin, lider global EY, Servicii Financiare.

Estimările actuale privind deficitul de capital al băncilor din Zona Euro după operaţiunea AQR variază între 50 de miliarde de euro şi 300 de miliarde de euro.
Prognoza EY pleacă de la ipoteza unui deficit de capital situat spre limita inferioară a acestui interval, caz în care se estimează că nu va fi resimţit un efect semnificativ asupra creditării bancare. În contextul acestui scenariu de bază, este estimată o creştere de 3,8% a creditării pentru companii şi de 2,9% pentru creditele de consum în 2015, generând o creştere a PIB-ului real de 1,4%. Această perspectivă este susţinută de faptul că se aşteaptă o scădere a creditelor neperformante, de la un vârf de 8% al creditelor restante în 2013, la 7,6% până la sfârşitul anului 2014 şi la 6% la sfârşitul anului 2015. În cazul în care deficitul de capital ajunge la mai mult de 60 de miliarde euro, se vor genera efecte colaterale semnificative, resimţite atât în zona creditelor pentru companii, cât şi în cea a creditelor de consum, care vor afecta creşterea economică. Cu un deficit de această dimensiune, prognoza EY prevede o limitare a creşterii creditării pe segmentele de business şi de consum la 0,4%. Impactul estimat asupra economiei, folosind formula de modelare EY Eurozone Economic Model, arată că un atare context ar putea duce la o încetinire de 0,1% a creşterii PIB-ului.

În cazul în care deficitul ar ajunge la o valoare medie din estimările curente, se preconizează o revizuire în scădere cu 1% a prognozelor pentru mediul de afaceri şi creditele de consum. Efectele colaterale ce ar putea rezulta ar fi o reducere de 0,3 puncte procentuale a creşterii PIB-ului Zonei Euro, conducând la o încetinire a creşterii economice la o anemică rată de 1,1% în 2015.

În cazul unui scenariu extrem, în care deficitul de capital ar atinge limita de sus a estimărilor curente, se preconizează o revizuire în scădere cu 2% a prognozelor pentru mediul de afaceri şi creditele de consum. Efectele colaterale ce ar putea rezulta ar fi o reducere de 0,7 puncte procentuale a creşterii PIB-ului Zonei Euro, ceea ce ar reprezenta o înjumătăţire a ritmului de creştere a produsului intern brut, la 0,7% în 2015.

Analiza arată, de asemenea, că redresarea economiei continuă să atragă capital către acţiunile europene. Ca şi în SUA, această tendinţă este ilustrată de o retragere pe scară largă din pieţele de obligaţiuni. Raportul fonduri investite în acţiuni versus fonduri investite în obligaţiuni în Zona Euro, aflat la 100% la începutul anului 2013, se preconizează să ajungă la 129% până la sfârşitul acestui an şi la 140% în 2015.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...