Ebola, Statul Islamic, Ucraina şi Libia – printre temele reuniunii de luni a miniştrilor de externe ai UE

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc luni în Luxemburg cu o agendă axată pe modalităţile de a consolida răspunsul european la epidemia de Ebola din Africa de Vest, pe analizarea situaţiei din Irak şi pe lupta împotriva terorismului promovat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează duminică EFE.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 07:19
Ebola, Statul Islamic, Ucraina şi Libia - printre temele reuniunii de luni a miniştrilor de externe ai UE

Situaţia din Siria, Libia, Ucraina, dar şi evoluţia conflictului din Orientul Mijlociu se numără printre temele care vor fi abordate la Luxemburg de şefii diplomaţiei europene, scrie Agerpres.

Ţările UE sunt îngrijorate de gradul înalt de contagiere produs de virusul Ebola, care îi afectează îndeosebi pe lucrătorii din domeniul sanitar şi umanitar care muncesc în ţările africane cele mai afectate de epidemie, precum Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

Surse europene au declarat că ‘Ebola reprezintă o criză reală care trebuie abordată şi că, dincolo de dimensiunea sa internaţională, are şi un nivel local’. Şefii diplomaţiei europene vor încerca luni ‘să tragă unele concluzii pentru a pune ordine în multitudinea de măsuri’ care au fost luate nu întotdeauna în mod coordonat, au declarat surse diplomatice.

Se are în vedere şi posibilitatea organizării unei conferinţe a donatorilor şi numirea unui trimis special al UE. Miniştrii de externe europeni vor discuta şi despre evacuarea personalului sanitar şi umanitar aflat la faţa locului. Surse europene au declarat că executivul european ‘este pe punctul de a semna un memorandum de înţelegere cu o companie americană specializată în evacuarea de personal’, care lucrează deja cu guvernul SUA în acest domeniu. Criza Ebola va fi abordată şi la summitul şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, care va avea loc în zilele de 23 şi 24 octombrie la Bruxelles.

Miniştrii de externe europeni vor discuta şi despre evoluţia crizei politice din Irak şi despre activităţile teroriste desfăşurate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). ‘UE şi-a declarat deja preocuparea deosebită faţă de situaţia umanitară şi de securitate din oraşul sirian Kobane şi a pledat pentru creşterea cooperării între ţările UE, Turcia şi alţi parteneri pentru a opri ameninţarea SI’, au declarat surse europene.

Sursele citate au subliniat totodată ‘compromisul deplin’ al UE de a opri şi înfrânge Statul Islamic. ‘Eforturile tuturor statelor membre merg în direcţia opririi, eroziunii, distrugerii şi evitării unei extinderi’ a activităţilor SI, au declarat sursele.

Criza politică din Libia se va afla de asemenea în atenţia şefilor diplomaţiei europene. Trimisul special al ONU pentru Libia, diplomatul spaniol Bernardino León, va prezenta un raport cu privire la situaţia din această ţară.

Şi evoluţia crizei ruso-ucrainene va fi discutată la Luxemburg, îndeosebi în ceea ce priveşte situaţia umanitară şi de securitate, precum şi sprijinul acordat misiunii OSCE. Miniştrii de externe ai UE vor analiza concluziile reuniunii pe care reprezentanţi ai UE au avut-o vineri cu Ucraina şi Rusia în marja summitului Europa-Asia (ASEM) desfăşurat la Milano, sub egida Italiei, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...