Ebola, Statul Islamic, Ucraina şi Libia – printre temele reuniunii de luni a miniştrilor de externe ai UE

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc luni în Luxemburg cu o agendă axată pe modalităţile de a consolida răspunsul european la epidemia de Ebola din Africa de Vest, pe analizarea situaţiei din Irak şi pe lupta împotriva terorismului promovat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează duminică EFE.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 07:19
Ebola, Statul Islamic, Ucraina şi Libia - printre temele reuniunii de luni a miniştrilor de externe ai UE

Situaţia din Siria, Libia, Ucraina, dar şi evoluţia conflictului din Orientul Mijlociu se numără printre temele care vor fi abordate la Luxemburg de şefii diplomaţiei europene, scrie Agerpres.

Ţările UE sunt îngrijorate de gradul înalt de contagiere produs de virusul Ebola, care îi afectează îndeosebi pe lucrătorii din domeniul sanitar şi umanitar care muncesc în ţările africane cele mai afectate de epidemie, precum Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

Surse europene au declarat că ‘Ebola reprezintă o criză reală care trebuie abordată şi că, dincolo de dimensiunea sa internaţională, are şi un nivel local’. Şefii diplomaţiei europene vor încerca luni ‘să tragă unele concluzii pentru a pune ordine în multitudinea de măsuri’ care au fost luate nu întotdeauna în mod coordonat, au declarat surse diplomatice.

Se are în vedere şi posibilitatea organizării unei conferinţe a donatorilor şi numirea unui trimis special al UE. Miniştrii de externe europeni vor discuta şi despre evacuarea personalului sanitar şi umanitar aflat la faţa locului. Surse europene au declarat că executivul european ‘este pe punctul de a semna un memorandum de înţelegere cu o companie americană specializată în evacuarea de personal’, care lucrează deja cu guvernul SUA în acest domeniu. Criza Ebola va fi abordată şi la summitul şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, care va avea loc în zilele de 23 şi 24 octombrie la Bruxelles.

Miniştrii de externe europeni vor discuta şi despre evoluţia crizei politice din Irak şi despre activităţile teroriste desfăşurate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). ‘UE şi-a declarat deja preocuparea deosebită faţă de situaţia umanitară şi de securitate din oraşul sirian Kobane şi a pledat pentru creşterea cooperării între ţările UE, Turcia şi alţi parteneri pentru a opri ameninţarea SI’, au declarat surse europene.

Sursele citate au subliniat totodată ‘compromisul deplin’ al UE de a opri şi înfrânge Statul Islamic. ‘Eforturile tuturor statelor membre merg în direcţia opririi, eroziunii, distrugerii şi evitării unei extinderi’ a activităţilor SI, au declarat sursele.

Criza politică din Libia se va afla de asemenea în atenţia şefilor diplomaţiei europene. Trimisul special al ONU pentru Libia, diplomatul spaniol Bernardino León, va prezenta un raport cu privire la situaţia din această ţară.

Şi evoluţia crizei ruso-ucrainene va fi discutată la Luxemburg, îndeosebi în ceea ce priveşte situaţia umanitară şi de securitate, precum şi sprijinul acordat misiunii OSCE. Miniştrii de externe ai UE vor analiza concluziile reuniunii pe care reprezentanţi ai UE au avut-o vineri cu Ucraina şi Rusia în marja summitului Europa-Asia (ASEM) desfăşurat la Milano, sub egida Italiei, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul german de Externe avertizează că Occidentul s-ar putea scinda din cauza modului în care tratează problema ucraineană
Ministrul german de Externe avertizează că Occidentul s-ar putea scinda din cauza modului în care tratează problema ucraineană
Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a atenţionat împotriva unei scindări a puterilor occidentale din cauza disputei ...
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...