Economia mondială are nevoie de o nouă busolă – Banca Reglementelor Internaţionale

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a făcut apel la găsirea unei 'noi busole' pentru politicile publice, insistând asupra necesităţii de a aborda problema îndatorării, astfel încât economia lumii să-şi poată regăsi drumul spre o creştere durabilă, informează AFP, care citează raportul anual al băncii publicat duminică.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 05:09
Economia mondială are nevoie de o nouă busolă - Banca Reglementelor Internaţionale

Deşi în anul trecut economia mondială a afişat o serie de semne încurajatoare, creşterea a rămas în umbra ‘Marii crize financiare’, se arată în raport.

BRI, considerată ‘banca centrală a băncilor centrale’, a subliniat îndeosebi contrastul dintre euforia care domneşte în momentul de faţă pe pieţele financiare şi slăbiciunea investiţiilor din economia reală, în timp ce perspectivele macroeconomice şi geopolitice rămân foarte incerte.

Politicile monetare conciliante duse de băncile centrale pentru a susţine relansarea au hrănit de fapt apetitul investitorilor pentru plasamentele cu risc. Or, avertizează BRI, realitatea economică este cu totul alta. Procesul de stabilizare a finanţelor publice şi private din ţările cele mai afectate de criză încă nu s-a încheiat, iar vulnerabilităţile se acumulează în cele care au fost scutite, mai ales statele emergente care au beneficiat în ultimii ani de generozitatea creditelor ieftine.

Restabilirea durabilă a creşterii necesită politici focalizate, susţine BRI, care insistă pe necesitatea de a renunţa la a face din datorie motorul principal al creşterii. ‘O busolă nouă este foarte necesară’, a declarat în cadrul unei conferinţe telefonice Claudio Borio, şeful departamentului monetar şi economic al BRI, cu sediul la Basel (Elveţia).

Potrivit BRI, marja de manevră este foarte strânsă pentru ieşirea din crize cum a fost cea din 2007-2008, care a avut la origine o expansiune disproporţională a ciclului financiar, marcată mai ales prin dezvoltarea neobişnuită a sectorului creditelor şi a celui imobiliar. În acelaşi timp, eficacitatea măsurilor de relansare tradiţionale este diminuată de factori cum este în special acumularea datoriei.

În consecinţă, BRI preconizează concentrarea eforturilor asupra unei îmbunătăţiri a bilanţurilor şi asupra reformelor structurale, în locul stimulentelor bugetare şi monetare.

‘Drumul riscă să fie unul lung’, a menţionat Claudio Borio, care a atras pe de altă parte atenţia că redresarea economiei mondiale creează o ‘oportunitate valoroasă ce nu trebuie risipită’.

Te-ar mai putea interesa și
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini economice globale, a informat joi compania într-un coumunicat de presă.......
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...