Economia României a crescut cu 4,1%, în 2018, sub aşteptări. Comisia de Prognoză a redus estimarea pentru creşterea PIB la 4,5%

Economia românească a crescut anul trecut 4,1%, serie brută, faţă de 2017, arată primele estimări publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În noiembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a redus de la 5,5% la 4,5% estimarea privind creşterea produsului intern brut în 2018, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 14 feb. 2019, 07:05
Economia României a crescut cu 4,1%, în 2018, sub aşteptări. Comisia de Prognoză a redus estimarea pentru creşterea PIB la 4,5%

În ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut (PIB), a înregistrat o creştere cu 4,1%. În anul 2018, comparativ cu anul 2017, PIB-ul a crescut cu 4,1%, scrie News.ro.

În noiembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a redus de la 5,5% la 4,5% estimarea privind creşterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecţie de toamnă.

Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial în vederea reconcilierii cu datele anuale şi a includerii estimării, PIB-ul pentru trimestrul IV 2018 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a PIB-ului pentru trimestrul III 2018, publicată în 11 ianuarie 2019.

Astfel, rezultatele trimestrului I 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, au fost revizuite de la 100,3% la 100,2%, rezultatele trimestrului II 2018, comparativ cu trimestrul I 2018, au fost revizuite de la 101,5% la 101,4%, iar rezultatele trimestrului III 2018, comparativ cu trimestrul II 2018, au fost revizuite de la 101,9% la 101,7%.

În 30 ianuarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a păstrat, în prognoză publicată, estimarea privind un avans de 5,5% al Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an, până la 1022,5 miliarde de lei, dar şi avansul de 4,5% al economiei în 2018.

Ritmul de creştere a economiilor est-europene a încetinit din cauza deteriorării cererii la export (Bloomberg)

Creşterea economică în partea de est a Uniunii Europene a încetinit în ultimul trimestru al anului trecut în condiţiile în care PIB-ul a fost afectat de încetinirea cererii pentru exporturile regiuni, susţin economiştii intervievaţi de Bloomberg.

Din cele şase state care urmează să dea publicităţii săptămâna aceasta datele privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul patru 2018, economiştii susţin că Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia ar urma să raporteze creşteri mai modeste în timp ce în România şi Cehia a rămas, probabil, nemodificat.

Cu toate acestea, chiar şi ţara est-europeană cu cel mai slab avans al economiei va înregistra o performanţă dublă faţă de ritmul de creştere din zona euro, care potrivit economiştilor a fost de 1,2% în ultimul trimestru al anului trecut.

Economiştii avertizează însă că ritmul de creştere în regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producătorilor din zona euro, a depăşit nivelul maxim, în condiţiile în care încetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.

Această încetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare înăsprire a politicii monetare, aşa cum arată deciziile de săptămâna trecută de a menţine nemodificat costul creditului în Cehia, Polonia şi România. Însă pe de altă parte se constată o inflaţie mai mare, de exemplu în luna ianuarie inflaţia de bază în Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea să îi determine pe oficialii Băncii Centrale să majoreze dobânzile.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...