Efectele secetei de anul trecut: România importă, în premieră, floarea-soarelui din Argentina

Alina Stanciu - mie, 10 mart. 2021, 14:21
Efectele secetei de anul trecut: România importă, în premieră, floarea-soarelui din Argentina

Pentru prima dată, România va importa semințe de floarea-soarelui din Argentina. În total, 95.000 de tone vor ajunge în porturile românești.

35.000 de tone de semințe de floarea-soarelui vor fi încărcate pe nava Ephiphania și vor pleca spre România, din portul argentinian Necochea, în data de 14 martie, potrivit Agricensus, o agenție de raportate în domeniul agricol.

În plus, alte 60.000 de tone tot din Argentina au fost alocate România, urmând să fie livrate ulterior. Exporturile argentiniene de floarea-soarelui către România vor ajunge astfel, în acest an de marketing care se termină la finele lunii iunie, la 95.000 de tone, conform datelor din registrul de export al Argentinei.

Este prima dată când țara noastră, cel mai mare producător  de floarea-soarelui din UE în anul de marketing 2019-2020, importă din Argentina, potrivit sursei citate, motivul fiind seceta de anul trecut.

„Vremea uscată în regiunea Mării Negre și o suprafață plantată mai mică au făcut ca recolta de floarea-soarelui din România să scadă cu 28%, ajungând la 2,24 milioane de tone, arată datele USDA, reducând exporturile proprii ale țării cu 37%”, anunță AgriCensius.

Efecte ale secetei din zonă se pot remarca și în prețuri, mult mai avantajoase pentru exportatori față de anul anterior. Marfa care a plecat în luna aprilie 2020 din porturile Constanța, Varna sau Burgas a ajuns și la 728 dolari tona (FOB), comparativ cu 400 de dolari pe tonă în perioada similară a anului trecut.

În momentul de față, tona de floarea-soarelui din Argentina se tranzacționează cu 660 de dolari (preț FOB).

Floarea-soarelui românească ajunge cu precădere în celelalte state membre, doar 15% fiind comercializată pe piețele extracomunitare, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Pentru anul de marketing 2019/2020 se estimează pentru România exporturi (intra și extra comunitar) de peste 2 milioane de tone, față de 1,84 de milioane de tone în anul de marketing anterior. Numai în perioada octombrie 2019-ianuarie 2020, s-au vândut peste granițe 959.300 tone de floarea-soarelui. Pentru 2020/2021, exporturile ar putea totaliza 1,65 milioane de tone.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...