Efectul „primăverii arabe”: Numărul solicitanţilor de azil a crescut cu 20% în 2011

Numărul cererilor de azil depuse în ţările industrializate a înregistrat o creştere de 20% în 2011, în special din cauza "primăverii arabe", potrivit datelor anuale ale Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, publicate marţi, relatează AFP.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 07:01
Efectul

Aproximativ 441.300 de cereri de azil au fost înregistrate anul trecut în 44 de ţări, în comparaţie cu aproximativ 368.000 de cereri în 2010.

Sub efectul evenimentelor din Africa de Vest şi din lumea arabă, numărul cererilor de azil ale ivorienilor, libienilor, sirienilor şi tunisienilor a atins un nou nivel record în 2011, cu aproximativ 16.700 de cereri de azil suplimentare, în comparaţie cu 2010, relevă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Numărul solicitanţilor de azil din Tunisia s-a multiplicat de aproape nouă ori, trecând de la 900 în 2010 la 7.900 în 2011. Trei sferturi dintre aceste cereri au fost depuse în Italia şi Elveţia, conform raportului.

Potrivit Agenţiei ONU, creşterea cea mai importantă a numărului solicitanţilor de azil se înregistrează în sudul Europei, unde au fost depuse 66.800 de solicitări, reprezentând o creştere de 87%.

„Cele mai numeroase solicitări ale statutului de refugiat au fost depuse de persoane sosite pe mare în Italia şi Malta”, conform raportului.

O creştere importantă a fost înregistrată şi în Turcia.

„Numărul mare de cereri de azil arată clar că 2011 a fost un an foarte dificil pentru mulţi”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres.

„Totuşi este important ca aceste date să fie aşezate în context. Numărul solicitărilor de azil primite în toate ţările industrializate rămâne mai puţin ridicat decât populaţia din Dadaab, o tabără de refugiaţi din nord-estul Kenyiei”, a adăugat el.

Ţara de origine a celui mai mare număr de solicitanţi de azil a fost Afganistanul, cu 34% în plus faţă de cele aproximativ 35.700 de cereri înregistrate în 2010.

China este cea de a doua ţară de origine, cu aproximativ 24.400 de solicitări de azil, urmată de Irak cu aproximativ 23.500 de solicitări de azil.

Statele Unite, cu aproximativ 74.000 de cereri de azil depuse, se plasează în rândul ţărilor care au înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil în 2011. Franţa continuă să se claseze a doua, fiind urmată de Germania şi Italia.

Însă Africa de Sud, o ţară care nu este cuprinsă în acest raport, este ţara cu cel mai mare număr de cereri de azil depuse, şi anume aproximativ 107.000, în perioada ianuarie-decembrie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...