Șeful Bundesbank critică planul BCE de stimulare a economiei

Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a criticat recentele decizii ale Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, şi de a achiziţiona obligaţiuni, afirmând că astfel au fost eliminate presiunile asupra guvernelor de a implementa reforme, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 12:38
Șeful Bundesbank critică planul BCE de stimulare a economiei

Într-un interviu acordat, duminică, publicaţiei germane ‘Der Spiegel’, Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, a explicat că deciziile BCE depăşesc precedentele încercări de a încuraja băncile să acorde mai multe credite, iar riscurile pe care şi le asumă băncile ar putea fi impuse acum plătitorilor de taxe, informează Agerpres.

‘În opinia mea, recentele măsuri ale BCE reprezintă o schimbare fundamentală a strategiei şi o modificare substanţială a politicii monetare a BCE. Indiferent de conţinutul acestor măsuri, majoritatea membrilor Consiliului director al Băncii Centrale Europene au arătat prin aceste decizii că politica monetară este pregătită să meargă mult mai departe şi să intre într-un nou teritoriu’, a apreciat preşedintele Bundesbank.

În 4 septembrie, şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat că, în luna octombrie, BCE va începe să achiziţioneze obligaţiuni garantate cu active (ABS) şi obligaţiuni ipotecare pentru a ajuta la deblocarea creditării în zona euro, urmând ca detaliile complete cu privire la noile programe să fie oferite după următoarea reuniune de politică monetară din data de 2 octombrie.

De asemenea, BCE a anunţat că ar putea achiziţiona şi obligaţiuni riscante garantate de guverne, dar ideea a fost respinsă de Franţa şi Germania. Weidmann a avertizat că, în funcţie de caracteristicile acestui plan, ‘riscurile pe care şi le asumă băncile ar putea fi impuse acum plătitorilor de taxe’, explicând că este esenţial ca ‘băncile nu ar trebui să-şi asume riscuri excesive’. Preşedintele Bundesbank susţine că BCE ar trebui să achiziţioneze doar active cu un grad de risc scăzut.

Întrebat de problemele cu care se confruntă Franţa şi Italia, Weidmann a avertizat că zona euro nu-şi va depăşi problemele până când aceste două state nu vor implementa reforme structurale dure.

‘Cu cât vor amâna aceste două ţări să creeze condiţii pentru creştere şi stabilitate, cu atât va continua slăbiciunea cu care se confruntă zona euro şi presiunile asupra politicii monetare’, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1......
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...