Grupul Electrica raportează un profit net în creștere cu peste 74% în primul semestru

Grupul Electrica a obținut, în primul semestru al anului 2020, un profit net consolidat de 190 milioane RON, înregistrând o creștere de 81 milioane RON, respectiv 74,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Economica.net - joi, 13 aug. 2020, 16:13
Grupul Electrica raportează un profit net în creștere cu peste 74% în primul semestru

EBITDA consolidată a atins valoarea de 486 milioane RON, fiind mai mare cu 127 milioane RON față de valoarea din S1 2019. Creșterea EBITDA a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare la nivel de EBITDA de 135 milioane RON față de nivelul S1 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziție a energiei electrice, coroborat cu creșterea veniturilor.

Veniturile Grupului Electrica, în S1 2020, s-au ridicat la valoarea de 3.200 milioane RON, reprezentând o creștere de 3,2% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 2,9%, în contextul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul cu 3,9%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 3,6% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, care a anulat impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică s-au redus cu 6,8%, la 1.812 milioane RON, în primul semestru al anului 2020. Această evoluție a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 8,9% a costului energiei electrice achiziționate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat.
Efectul favorabil generat de evoluția segmentului de furnizare a fost ușor redus de creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea aferente segmentului de distribuție, cu 10 milioane RON, ca urmare a prețului mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în S1 2020, comparativ cu S1 2019.

În S1 2020, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,43 TWh (în scădere cu 4,8% față de S1 2019) către un număr de aproximativ 3,81 milioane de utilizatori.

În primul semestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 4,6 TWh (în scadere cu 0,8% față de S1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 19,97%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 53,80%, iar pe piața concurențială are o cotă de 11,40% (conform raportului ANRE pentru mai 2020).

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...