Elicopterul H145M al Airbus Helicopters este prezentat pentru prima dată în România

În perioada 12-14 aprilie are loc evenimentul Demo Tour al Airbus Helicopters dedicat prezentării elicopterului militar H145M agențiilor guvernamentale și militare din România, informează constructorul european prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - mie, 14 apr. 2021, 16:52
Elicopterul H145M al Airbus Helicopters este prezentat pentru prima dată în România

Evenimentul vine la scurt timp după semnarea, în martie, a Acordului de cooperare industrială între Airbus Helicopters și IAR pentru personalizarea în România a elicopterului H145M pentru misiuni de atac pentru forțele armate române.

Invitații pot experimenta în persoană capabilitățile îmbunătățite ale elicopterului militar cu cinci pale H145M, printr-o serie de prezentări tehnice, afișaj al realității virtuale (VR) și zboruri cu elicopterul.

Citește și: Airbus Helicopters și IAR au semnat un acord pentru adaptarea modelului de elicopter H145M (economica.net)

H145M este un elicopter militar, care combină puterea, performanța și agilitatea, acoperind întregul spectru al misiunilor militare, de la misiuni multi-rol utilitare la multi-rol de atac: recunoaștere armată, atac, ISTAR (informații, supraveghere, reperare țintă, recunoaștere), Comandă & Control, sprijin pentru foc la sol, atac, război antitanc, escortă, transport tactic, MEDEVAC și CASEVAC.

H145M a fost dezvoltat pentru utilizare pe timp de zi și de noapte, precum și în condiții extrem de nefavorabile. Pus în mișcare de două motoare Turbomeca Arriel 2E de înaltă performanță, este echipat cu control digital al motorului cu autoritate completă (FADEC) și suita de avionică digitală Helionix. Modelul se remarcă prin amprenta sa acustică redusă, ceea ce îl face unul dintre cele mai silențioase elicoptere din clasa sa datorită tehnologiei avansate, de exemplu rotorul Fenestron specific Airbus Helicopters.

Un alt element care face din H145M un elicopter redutabil este sistemul de armament modular incremental HForce complet calificat. HForce este un concept flexibil de dotare și armament care permite utilizatorilor să-și configureze elicopterele în timp record (15 minute pentru reconfigurarea cabinei) pentru a îndeplini roluri și cerințe specifice, având la dispoziție un computer de misiune multifuncțional și gamă largă de armament (aer-aer, aer-sol, balistic sau ghidat) pentru a răspunde oricărei nevoi operaționale. Conceptul HForce subliniază, de asemenea, conectivitatea la alte aeronave, trupe proprii și sisteme fără pilot pentru a coordona mai bine efectul forțelor și armelor în rețea.

Citește și: Airbus Helicopters România livrează primele elicoptere H135 (economica.net)

„H145M este un elicopter militar de ultimă generație cu capabilități dovedite, eficiență sporită și preț de achiziție de neegalat. Este deja soluția aleasă de mai multe forțe armate din Europa și din întreaga lume și cred că este o alegere optimă și pentru România. Suntem pregătiți să asigurăm dotarea Armatei Române cu astfel de elicoptere performante care nu se va traduce doar într-un avantaj clar în teatrele militare, ci și printr-un proiect economic important pentru România, datorită faptului că ele ar fi personalizate la fabrica din Brașov”, a declarat Georges Durdilly, director general Airbus Helicopters România.

H145M și-a dovedit eficacitatea pe flotele din diferite țări din întreaga lume, precum: Germania, Ungaria, Serbia, Luxemburg și Thailanda. Forțele Speciale Germane folosesc H145M pentru cele mai dificile misiuni, cum ar fi combaterea terorismului.

H145M completează, împreună cu H215M, oferta Airbus Helicopters, în parteneriat cu IAR, pentru autoritățile militare românești.

Te-ar mai putea interesa și
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Odată cu achiziția celor 100 de tramvaie de la Arad, Primăria Capitalei trebuie să mai investească în modernizarea de linii, dar și în alungirea unor peroane. În caz contrar, noile tramvaie......
Primăria Oradea va testa primul autobuz electric produs de o companie din România
Primăria Oradea va testa primul autobuz electric produs de o companie din România
Primăria Oradea va testa, timp de o lună, un autobuz electric lansat de compania producătoare de autovehicule de transport ...
Primăria Sectorului 1 propune ca restaurarea Teatrului Excelsior să fie făcută de Compania de Investiții S1
Primăria Sectorului 1 propune ca restaurarea Teatrului Excelsior să fie făcută de Compania de Investiții S1
Primarul Clotilde Armand vrea predarea către Compania de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes ...
Stellantis şi Foxconn se asociază într-un joint-venture care va produce tehnologie IT pentru autoturisme
Stellantis şi Foxconn se asociază într-un joint-venture care va produce tehnologie IT pentru autoturisme
Producătorul auto Stellantis şi compania taiwaneză Foxconn au anunţat marţi că intenţionează să înfiinţeze o societate ...