Emmett King, Wirtek – companie desprinsă din Nokia: Numărul pozițiilor deschise este mereu mai mare decât numărul de candidați disponibili în piață

Înfiinţată în 2001, Wirtek este o companie daneză de outsourcing IT prezentă în România din 2006 cu patru centre de dezvoltare software & testare, unul la Bucureşti şi trei la Cluj. În 2021, a achiziţionat CoreBuild, o companie românească specializată în servicii de outsourcing, care va fi integrată în perioada următoare. Tranzacţia înseamnă şi creşterea echipei cu încă 40 de angajaţi, şi ajunge astfel la un total de peste 150. Economica.net a stat de vorbă cu Emmett King, Chief Operating Officer (COO) Wirtek despre joburile în IT&C, salariile şi beneficiile pe care le primesc angajaţii companiei.
Lidia Neagu - Dum, 11 iul. 2021, 22:45
Emmett King, Wirtek - companie desprinsă din Nokia: Numărul pozițiilor deschise este mereu mai mare decât numărul de candidați disponibili în piață

Compania ajută clienţii să creeze soluţii software personalizate, dar le pune la dispoziţie şi servicii de testare de echipamente electronice. Din portofoliul lor fac parte atât clienţi mici şi mijlocii, cât şi companii mari din industrii precum: workforce management, telecomunicaţii şi document management.  Mai mult, achiziţiile rămân o parte importantă din strategia Wirtek şi în viitorul apropiat, au în plan alte asemenea acţiuni de creştere pe plan local.

 

Găsiţi uşor forţă de muncă, cum recrutaţi angajaţii?
A devenit din ce în ce mai dificil să găsim candidați potriviți și colegi noi în toate departamentele din companie. Vorbim despre o industrie extrem de competitivă, iar numărul pozițiilor deschise este mereu mai mare decât numărul de candidați disponibili în piață, motiv pentru care noi creștem numărul angajaților care se ocupă de recrutare, ne bazăm pe avantajele oferite de programele de internship, ne ajutăm de colaborări și de parteneriate cu alte companii.
Pentru noi, recrutarea online a devenit modalitatea principală de a găsi noi talente și ne vom baza în continuare pe aceasta pentru a atrage colegi în Wirtek. Unul din avantajele oferite de digitalizarea procesului de recrutare este și faptul că ne putem orienta și spre oameni din alte orașe, nu numai din Cluj sau București.

Căutaţi în prezent să recrutaţi, pe ce poziţii?

Oportunități de carieră deschise, în acest moment, atât pentru birourile din Cluj-Napoca, cât și pentru cel din București, respectiv OpenShift DevOps Engineer, Google Cloud Platform Engineer, Cyber Security Engineer, Android Developer.

În acest moment, doar pentru birourile din București avem deschise poziţiile de Frontend Developer şi DevOps Engineer. Iar la Cluj căutăm Electronics Hardware Engineer, Senior .NET developer, Full-Stack Developer, Senior QA Automation Engineer, Senior Front-end Developer, Python Developer, Equipment Tester, Embedded C Software Developer , Technical Recruiter şi HR manager.

Totodată, mai căutăm DevOps Engineer – o poziție remote pentru care se poate aplica de oriunde din România.

Care sunt, în general, specializările cele mai greu de găsit şi care sunt cele mai uşor şi de ce? Există diferenţe faţă de perioada pre-pandemică, dar şi pe regiuni în România?

Este din ce în ce mai dificil să găsim candidați pregătiți pentru toate departamentele din companie. Și aici nu ne referim doar la software developers, testeri, manageri de proiect, analiști de business, ci și la colegi pentru departamentele de HR, marketing, contabilitate sau administrativ.
Atât la nivel local, cât și în Danemarca, am sesizat de la clienții noștri, în ultima perioadă, o creștere în cererea pentru DevOps, ingineri de software și pentru ingineri dedicați testării echipamentelor electronice.

Care este salariu mediu în companie, dar cel pentru un entry level?

Acest lucru depinde destul de mult de la persoană la persoană și de la poziție la poziție. Deoarece, pe lângă majoritatea candidaților care vin pentru poziții de ingineri de software sau testare, avem candidați care își doresc poziții de HR sau vor să lucreze în departamentul de marketing. Deci, există o varietate de locuri de muncă în acest domeniu (IT&C). Și pentru inginerii de software și testeri, salariile variază în funcție de experiență, și acest lucru nu înseamnă doar numărul de ani lucrați. De exemplu, dacă ai participat la un singur proiect în ultimii cinci ani, vei avea un set de abilități foarte diferit față de cineva care a participat la cinci proiecte în același interval de timp.
Salariul entry level, de exemplu, poate varia undeva între 700-1.200 euro/lună net. Per ansamblu, însă, așteptările salariale ale angajaților au crescut de la an la an și sunt, în continuare, pe un trend ascendent.

În cât timp poate ajunge un tânăr la valoarea salariului mediu, cât de repede poate avansa în companie?

Depinde foarte mult de om, sunt persoane entry level foarte motivate, cu dorința de a învăța și cu potențial mai mare, care în doi ani – doi ani și jumătate pot ajunge la valoarea salariului mediu. Alții au nevoie de mai mult timp, din diferite motive, legate atât de partea personală, cât și, de pildă, de contextul proiectului.
Teoretic, însă, ne așteptăm ca un junior intrat de pe băncile facultății să ajungă la nivel de intermediar undeva după trei ani de zile. Cam acesta ar fi ritmul clasic. În același timp, în Wirtek, juniorii sunt încurajați încă de la început să se implice și în alte zone, în afara proiectului, de exemplu în internship-uri în alte proiecte sau departamente interne,
interviuri, training-uri, care îi ajută în dezvoltarea profesională.

Cât de pregătiţi sunt tinerii absolvenţi de facultăţi tehnice pentru piaţa de IT?

În general, tinerii au cunoștințe de bază pe care se poate construi mai departe destul de ușor, cu interes, muncă și pasiune.

Ce beneficii oferiţi angajaţilor pe lângă salariu? Diferă acestea faţă de alte ţări unde operaţi?

Noi considerăm că avem un pachet atractiv de beneficii pentru o companie de mărimea noastră. Ne întâlnim în mod regulat cu reprezentanții angajaților noștri pentru a-l analiza și ajusta în funcție de necesitățile lor. Acest lucru ne dă siguranța că este cel mai bun pachet de beneficii pe care îl putem oferi și că angajații rămân mulțumiți.
În prezent, angajații Wirtek beneficiază de:
• Asigurare medicală
• Program de lucru flexibil
• Training-uri
• Abonament de fitness
• Warrant-uri (posibilitatea de a cumpăra acțiuni în cadrul companiei, după un anumit nr. de ani)
• Zile libere suplimentare
• Timp individual pentru învățare
• Conferințe
• Ieșiri și activități în echipă
• Buget lunar pentru activitățile echipei
• Telemedicină
• Ochelari de vedere
• Bonuri de masă
Printre cele mai apreciate beneficii se numără programul nostru de lucru flexibil, inclusiv posibilitatea de a munci de acasă, beneficiu pe care îl ofeream și înainte de pandemie.
Wirtek are ceea ce noi numim „flex-time bank”, o bancă de ore din care colegii își pot lua timp pentru activități personale, iar mai apoi îl pot restitui pe parcusul lunii.
Totodată, unul dintre cele mai speciale avantaje pe care le oferim este programul nostru de warrants, care ne ajută să ne diferențiem, mai ales că, în piață, acesta este oferit, în mare parte, doar de către multinaționale. Faptul că angajații au posibilitatea să dețină acțiuni și să devină parteneri în companie, îi motivează să fie implicați și să-și dorească să contribuie activ la creșterea companiei.

Toţi angajaţii, indiferent de poziţie, pot cumpăra acţiuni la companie?

După trei ani de activitate petrecută în Wirtek, angajații primesc ceea ce se numesc “warrants” – instrumente financiare ce le oferă dreptul de a cumpăra și deține acțiuni la Wirtek, compania-mamă daneză, care este listată din 2006 la bursa din Copenhaga, pe piața Nasdaq First North.

În 2018, când Wirtek a demarat acest program de fidelizare a angajaților, el se adresa doar celor 35 de specialiști care îndeplineau aceste condiții. La momentul respectiv, ponderea reprezenta mai mult de 50% din angajați și nu se adresa doar echipei de management. Odată cu demararea programelor din 2019, respectiv din 2020, și alți colegi au început să beneficieze de aceste avantaje, ba chiar am continuat să menținem activ același procent (de
peste 50% dintre angajați), în fiecare an.

Ultimul an a adus multe schimbări atât pentru companii, cât şi pentru oameni, în viaţa personală. Ce s-a schimbat în ceea ce îşi doresc acum candidaţii de la angajator faţă de anii dinaintea pandemiei? Diferă ce doresc cei din Cluj faţă de Bucureşti?

Majoritatea angajaților noștri își doresc cât mai multă flexibilitate. În pandemie au început să lucreze, preponderent, de acasă, cu normă întreagă. Acest lucru nu a fost un lucru complet nou pentru ei, deoarece aveam deja implementat un program de lucru flexibil și uneori de muncă la distanță. Acestea au fost printre cele mai apreciate beneficii pe care le ofeream angajaților încă dinainte de pandemie.
Pentru a susține această nevoie de flexibilitate, lucrăm, în acest moment, la implementarea unui sistem hibrid atât pentru Cluj, cât și pentru București.

Aţi primit în ultimul an solicitări în privinţa schimbării beneficiilor şi de la angajaţi (nu doar de la candidaţii pentru un post)?

Analizăm și ajustăm constant beneficiile pe care le oferim în funcție de necesitățile lor curente. Ca rezultat, pe lângă ce primeau deja, am inclus și câteva beneficii pentru a le face munca de la distanță mai ușoară. Astfel, le-am trimis acasă colegilor, periodic, pachete surpriză, am ținut traininguri dedicate gestionării muncii de acasă, am sponsorizat prânzuri sau ne-am întâlnit online la masă sau la evenimente speciale.

Care este gradul de retenţie al angajaţilor în companie?

Ne propunem un grad de retenție al angajaților de 90% și încercăm să ne ținem de acest obiectiv în fiecare an.

Angajații Wirtek lucrează de acasă, când estimaţi o revenire la birou şi în ce condiţii (program de lucru, birouri open space etc.)?

Dacă e ceva ce ne-a învățat pandemia, este că se poate lucra de la distanță cu aceeași eficiență și că putem livra proiecte de calitate către clienții noștri. Astfel, contează mai puțin locul din care oamenii își desfășoară activitatea. Este mai important să ne asigurăm că există o potrivire din punct de vedere al culturii și valorilor atât cu angajații vechi, cât și cu cei noi. Ne dorim oameni care pun întrebări, vin cu soluții și oferă echipei și clienților un plus de
valoare.
În acest moment, lucrăm la punerea în practică a unui sistem hibrid (angajații având posibilitatea să aleagă când doresc să vină la birou) și vom păstra acest mod de lucru în funcție de cum va evolua situația la nivel local și atâta vreme cât va fi în beneficiul și pentru siguranța colegilor noștri.

 Ce afaceri aţi înregistrat în 2020, ce estimaţi pentru 2021?

În ciuda pandemiei, am avut un an foarte bun din punct de vedere financiar și am înregistrat creșteri atât în ceea ce privește veniturile companiei, cât și la nivel de profit. Astfel, pentru 2020 avem o cifră de afaceri de 3,71 milioane de euro (cu 19% mai mare ca în 2019). De asemenea, am avut un profit EBITA mai mare cu 80% față de anul 2019.

Ne așteptăm la o cifră de afaceri de 5,56 – 5,92 milioane de euro și o creștere de 52%-59% comparativ cu anul 2020. Și în 2020 am avut o creștere a veniturilor de 19% față de anul precedent. Iar anul acesta ne aşteptăm la o creștere atât de mare a veniturilor pe baza acestei tendințe, dar și datorită faptului că am lansat și am început să implementăm strategia Wirtek de creștere 2025, Accelerate25.

Puteţi numi o parte dintre clienţii Wirtek?

Qdossier, Spectralink, Innomate HR, Mark Information, ClearView Trade.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...