Energia electrică s-a scumpit în 2017 de patru ori mai mult pentru cei care au rămas la reglementat decât pentru cei care au schimbat contractul

O analiză a ANRE referitoare la evoluţia preţurilor la energie electrică arată ce avantaj au avut clienţii care, în 2017, au trecut pe piaţa concurenţială. În cazul celor rămaşi la reglementat, în total şi în medie, energia s-a scumpit cu 27%, pe când ceilalţi au avut de suportat o majorare de doar 6%. Dacă ne referim strict la casnici, pentru cei rămaşi la reglementat preţurile au crescut, în timp ce pentru cei care au schimbat contractele de furnizare, preţurile sunt mai mici
Mihai Nicuţ - Dum, 23 sept. 2018, 14:34
Energia electrică s-a scumpit în 2017 de patru ori mai mult pentru cei care au rămas la reglementat decât pentru cei care au schimbat contractul

Creşterile prețurilor energiei electrice tranzacționate pe toate categoriile de pieţe adminístrate de OPCOM ȋn anul 2017, față de anul 2016, s-au reflectat ȋn creșteri ale prețurilor medii de vânzare a energiei electrice destinată atât clienţilor din piața concurențială, cât şi celor din piața reglementată, arată analiza ANRE.

Însă, tot ANRE spune că preţurile au crescut mult mai mult pentru categoria de clienţi care a rămas alimentată în regim reglementat, adică cea pentru care Autoritatea a stabilit preţul.

Iată concuzia raportului ANRE:

„Ȋn anul 2017, se remarcă o volatilitate crescută a PIP PZU şi a prețurilor de deficit şi excedent pe Piaţa de echilibrare, pe fondul unor factori de influenţă favorizanţi (condiţii meteo extreme, resurse hidro diminuate, indisponibilităţi ale grupurilor dispecerizabile, strategia FUI de a tranzacționa cantități importante pe PZU, strategiile de ofertare ale producătorilor din surse regenerabile, notificările fizice predominant deficitare ale participanţilor la piaţă comparativ cu consumul înregistrat).
Denunţările unilaterale ale unor contracte încheiate pe pieţele centralizate de contracte administrate de OPCOM SA, inclusiv PCSU şi sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora au contribuit la creşterea semnificativă a ofertelor de cumpărare pe PZU, atât cantitativ, cât şi valoric.

În contextul cadrului de reglementare aferent SU existent la data respectivă, situația precizată a condus la creșterea prețului mediu de achiziție pentru clienții finali din piața reglementată.

Pentru acest tip de clienți, ȋn perioada analizată se remarcă o creștere a prețului mediu de achiziție a energiei electrice, cu 27,59% ȋn anul 2017, față de 2016.
Situația de mai sus a afectat și clienții finali din piața concurențială, conducând la o creştere a prețului mediu de achiziție cu 5,96% ȋn anul 2017, față de anul 2016„.

Citeşte şi:

Nebunie pe piaţa de energie: preţul a atins pragul de 500 de lei/MWh, nou record al anului

Iată şi cum au evoluat preţurile pe fiecare piaţă

„Prețul energiei achiziționată pentru clienții finali din piața reglementată a crescut de la 160,62 lei/MWh ȋn anul 2016 la 204,94 lei/MWh ȋn anul 2017, urmare eliminării treptate a tarifelor reglementate, creșterii prețului de achiziție de pe PCSU, strategiei FUI de construire a portofoliului de achiziţii pe piaţa angro prin tranzacționarea de cantități importante pe PZU (peste 20% din totalul achiziției corespunzătoare furnizării la clienții finali), o piaţă volatilă unde s-au ȋnregistrat fluctuații semnificative ale prețului de ȋnchidere ȋn anul 2017”, arată ANRE.
Pentru clienţii finali alimentaţi în regim de piaţă concurenţială, achiziţia de energie s-a făcut la 172 de lei/MWh, în 2017, în condiţiile în care în 2016 preţul mediu a fost de 162 de lei.

„Ȋn anul 2017, se ȋnregistrează o diferență negativă între prețul mediu de achiziție a energiei electrice pentru clienții din piața concurențială și prețul mediu de achiziție a energiei electrice pentru clienții din piața reglementată (-32,46 lei/MWh), față de anul 2016, când aceasta era pozitivă (2,16 lei/MWh). Acest lucru se datorează scăderii progresive a ponderii componentei de achiziție pe bază de contracte reglementate pe măsura parcurgerii etapelor din Calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, dar și evoluțiilor din piața de energie electrică din această perioadă”, remarcă ANRE.

Dacă ne referim strict la preţurile pentru consumatorii casnici, pentru cei rămaşi la reglementat preţul a crescut, în timp ce pentru cei care au trecut pe concurenţial, el a scăzut.

Citeşte şi:

ANRE încurajează consumatorii casnici să schimbe furnizorul de energie electrică

„Prețul mediu de vânzare (fără taxe) pentru clienții casnici deserviți de FUI (furnizorii de ultimă instanţă Enel, CEZ, E.On, Electrica n-red.) a crescut cu aproximativ 2,72%, ȋn anul 2017, față de anul 2016, principalul motiv constituindu-l creșterea prețului de achizitie pentru energia electrică destinată clienților finali din piața reglementată (preţul a crescut de la 411 la 422 lei/MW, potrivit datelor din tabelele ANRE n.red.) Pentru clienții casnici din piața concurențială, concomitent cu creșterea consumului de energie electrică se ȋnregistrează o scădere cu 5,8% a prețului de vânzare, de la 391,18 lei/MWh ȋn 2016 la 369,18 lei/MWh ȋn 2017”, arată ANRE.

În România sunt 8,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică, dar marea lor majoritate (circa 7 milioane) au rămas pe piaţa reglementată de ANRE, în regim de serviciu universal.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...