Energia regenerabilă, pondere de 41% în consumul de electricitate al României în 2013, peste ţinta asumată

Ponderea electricităţii produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al ţării în 2013 a fost de 41%, peste ţinta de 38% asumată de România pentru anul 2020, potrivit unui document al Departamentului pentru Energie.
Economica.net - vin, 21 mart. 2014, 09:19
Energia regenerabilă, pondere de 41% în consumul de electricitate al României în 2013, peste ţinta asumată

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene ca 24% din consumul total de energie (electrică, termică, toate tipurile de combustibili) din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă la 1 ianuarie 2014.

Pe segmentul de energie electrică, ţinta asumată pentru anul 2020 este de 38%, iar ţinta intermediară este de 35% pentru anul 2015, astfel că informaţiile Departamentului pentru Energie arată că România a depăşit deja ambele ştachete.

Potrivit aceluiaşi document, care reprezintă nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern, ANRE estimează că, la finele acestui an, în România vor fi în funcţiune capacităţi de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, în creştere cu 40% faţă de 4.300 de MW, cât este capacitatea lor totală de acum.

Proiectul de HG prevede scăderea cotei de energie electrică produsă din surse regenerabile care va beneficia în acest an de sistemul de promovare prin certificate verzi, la 11,1% din consumul final brut de energie electrică, faţă de 15%, cât era prevăzut pentru acest an.

‘Pentru anul 2014, cota de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrică’, spune textul proiectului.

Conform legislaţiei în vigoare, cota ar fi trebuit să fie de 15% în acest an, au explicat, pentru AGERPRES, surse din cadrul instituţiei.

‘În acest moment, componenta de certificate verzi, adică impactul lor în facturile finale, este de 42 de lei pe MWh. Dacă ar fi rămas cota de 15%, componenta de certificate verzi s-ar fi majorat la 80 – 83 de lei pe MWh’, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, cota de 11,1% este aceeaşi cu cea stabilită pentru anul 2013, astfel că, practic, componenta de certificate verzi din factură rămâne la valoarea de 42 de lei pe MWh.

‘Indiferent de câtă energie regenerabilă se va produce anul acesta, impactul certificatelor verzi în factură nu va fi majorat, pentru că energia regenerabilă produsă în plus nu va beneficia de certificate verzi’, au mai spus sursele citate.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...