Și șeful Engie a scris premierului: fără creșterea tarifelor de distribuție, funcționarea rețelelor de gaze în condiții de siguranță e afectată, pot fi consecințe grave

Șeful Engie România a trimis o scrisoare premierului, ministrului Energiei și șefului ANRE, în care arată că este absolut necesar ca autoritățile să respecte mecanismul de reglementare și să crească tarifele de distribuție pentru operatori pe măsura cheltuielilor făcute, altfel există riscuri mari, atât financiare, cât și, posibil, la nivelul funcționării optime a rețelelor. Guvernul a făcut un proiect de OUG care permite doar o creștere limitată a tarifelor
Mihai Nicuţ - mie, 15 mart. 2023, 10:16
Și șeful Engie a scris premierului: fără creșterea tarifelor de distribuție, funcționarea rețelelor de gaze în condiții de siguranță e afectată, pot fi consecințe grave

Eric Stab arată că tarifele de distribuție reglementate în domeniul gazelor sunt la aceeași valoare de acum doi ani, asta în condițiile în care Distrigaz Sud Rețele, compania de distribuție a grupului Engie, a făcut investiții mari pentru extinderea rețelei și noi racordări anul trecut.

“În conformitate cu prevederile Ordonanței de urgenJâ a Guvernului nr. 2772022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piata de energie electricâ și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, tarifele de distribuție au fost menținute la valorile ce fuseseră stabilite de ANRE la 1 iulie 2021, cu excepția unei ajustări, la 1 aprilie 2022, pentru acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului tehnologic generate de creşterea prețurilor pe piața angro peste valoarea luata“ în considerare de autoritatea de reglementare la calculul tarifelor de distribuție a gazelor naturale din anul 2021.

În ciuda acestui context nefavorabil, societatea noastră, printr-un efort excepțional, a realizat, în cursul anului 2022, investiții în valoare de 555 milioane de lei pentru a răspunde celor două obiective majore ale companiei: exploatarea în siguranță a sistemului de distribuție și dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale. Cca. 60 % din bugetul de investiții (335 milioane de lei ) a fost alocat pentru lucrările de extindere și racordare a noilor consumatori. Astfel, au fost conectați la rețea 85.000 de clienți noi, pentru care s-au pus în funcțiune 430 de km de conducte și 28.000 de branșamente”, arată Eric Stab în scrisoarea trimisă în data de 13 martie.

Șeful Engie spune că majorarea tarifelor de distribuție conform cadrului de reglementare este absolut necesară, inclusiv pe fondul lipsei de lichidități de la nivelul întregului sector, generată și de faptul că statul rambursează cu întârziere banii companiilor pentru schemele de plafonare a prețurilor.

“În vederea continuării activității, este însă imperios necesar să se asigure echilibrarea situației financiare a operatorilor, respectiv ajustarea tarifelor de distribuție la 1 aprilie 2023, în conformitate cu metodologia stabilita“ de ANRE.

O nouă amânare ar pune în pericol nu doar continuarea programului de investiții al operatorilor de distribuție, dar și capabilitatea acestora de a asigura funcționarea rețelelor în condiții de siguranță, cu consecințe ce pot deveni deosebit de grave.

Totodată, lipsa lichidităților operatorilor de distribuție va genera efecte în întreaga industrie, aceștia fiind nevoiți să adopte măsuri de decalare sau întârziere a termenelor de plată către fumizorii de servicii și lucrări, cu riscul înregistrării de cereri de deschidere a procedurilor de insolvență. Întârzierea ajustării corecte a tarifelor de distribuție conform reglementărilor în vigoare riscă să aducă operatorii la limita suportabilității poverii financiare iar, pe măsură ce situația se înrăutățește, poate conduce atât la creşterea riscului apariției de falimente în zona furnizorilor de servicii, cât și, în ultimă instanță, la imposibilitatea desfășurării activității operatorilor de distribuție în condiții de siguranță si eficiență”, se mai arată în scrisoarea semnată de Stab.

Și celălalt mare operator de rețea de distribuție a gazelor, E.On, care administrează și una dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică, a scris premierului. Puteți citi mai multe aici:

E.On a scris premierului Ciucă: limitarea creșterii tarifelor de distribuție la gaze și energie electrică poate duce la “sincope” în alimentare, iar firma poate pierde accesul la banii europeni pentru investiții

Guvernul vrea să limiteze însă majorarea tarifelor, prin OUG

Pe 13 martie seara, pe site-ul ministerului Energiei a apărut proiectul de OUG despre care se auzise în piață, dar despre care nimeni nu recunoscuse cu doare câteva zile înainte că se scrie. În care legiferază că tarifele cresc cu mai puțin decât cer operatorii, pe reglementare.

De la 1 aprilie, ar trebui ca ANRE, pe baza propriei metodologii, să aprobe creștere tarifelor de distribuție a energiei electrice și gazelor, care a fost înghețată anul trecut. Guvernul a dat OUG (încă e proiect) în care practic dictează ANRE cum să crească aceste tarife, și nu a lăsat Autoritatea să aplice propria metodologie, probabil temându-se că, dacă ANRE ar fi crescut tarifele cu cât ar fi rezultat din calcul, prețul final la client ar fi fost (mai) mult peste nivelurile plafonate, care sunt fixate până în 2025, iar bugetul ar fi avut de suportat sume suplimentare.

Așadar, după cum scrie în OUG, tarifele de distribuție vor crește doar cu rata inflației și cu creșterea costurilor cu consumul propriu tehnologic al rețelelor (capitalizarea de anul trecut, adică ce nu s-a recunoscud drept cost, ca să nu crească tariful), care a rămas să se acorde, eșalonat, timp de cinci ani. “Începând cu data de 1 aprilie 2023 tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează”, scrie acolo.

Practic, o veste foarte proastă pentru operatorii rețelor de distribuție a gazelor și energiei electrice, care nu își vor vedea recunoscute în tarif cheltuielile cu extinderile de rețele făcute sau cu noile racordări, la care de fapt tot legea îi obligă.

Distrigaz Sud Rețele, compania din grupul Engie,  este cel mai mare distribuitor de gaze naturale în România, cu o expertiză de peste 47 de ani în acest domeniu, având peste 2 milioane de clienți, circa 22.600 km rețea și 2.767 de angajați. Distrigaz Sud Rețele operează rețeaua de distribuție de gaze naturale în 1.358 de localități, pe raza a 20 județe din sudul și centrul României: Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Teleorman și în Municipiul București.

Citește și:

Anunț important de la Engie pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu factura la gaze

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru TAROM a fost validat de Guvern
Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru TAROM a fost validat de Guvern
Guvernul a validat azi, 23 mai 2024, ajutorul de stat pentru compania TAROM, în valoare de aproape 100 de milioane de euro....
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu şi sperăm ca, până la finele lunii ...
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Sindicaliştii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) vor strânge semnături în perioada imediat următoare ...
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Eviden, parte din grupul Atos, anunță astăzi că doi dintre experții săi în securitate cibernetică din România au ...