Erdogan acuză Occidentul că sprijină Statul Islamic în Siria

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat marţi Occidentul că nu îşi respectă promisiunile în Siria şi sprijină acolo 'grupări teroriste', printre care gruparea Stat Islamic (SI), relatează AFP.
Economica.net - mar, 27 dec. 2016, 19:40
Erdogan acuză Occidentul că sprijină Statul Islamic în Siria

‘Din nefericire, forţele coaliţiei nu îşi respectă promisiunile’, a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său din Guineea, Alpha Condé, aflat în vizită la Ankara.

De la sfârşitul lunii august, Turcia a declanşat o campanie militară în Siria, unde luptă în special împotriva SI şi miliţiilor kurde pe care le consideră ‘teroriste’. Cel puţin 37 de soldaţi turci şi-au pierdut viaţa de la începutul acestei operaţiuni.

Armata turcă şi rebelii sirieni pe care îi susţine încearcă de mai multe săptămâni să cucerească de la SI bastionul al-Bab, situat la vreo 25 de kilometri la sud de frontiera turcă în provincia Alep, unde forţele guvernului de la Ankara au suferit săptămâna trecută importante pierderi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat faptul că, în loc să sprijine Turcia, Occidentul preferă să vină în ajutorul SI, precum şi al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) şi al braţului său armat, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinuţi de Washington.

Occidentalii ‘sprijină toate grupările teroriste, YPG, PYD, dar şi Daech’, a subliniat el utilizând acronimul arab al SI.

‘Este absolut evident’, a spus el, dând asigurări că Turcia dispune de fotografii ca probe.

În noiembrie, cu prilejul unei vizite în Pakistan, Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat că occidentalii sprijină SI, declarând la acea dată că Occidentul ‘este alături de Daech’ şi că armele jihadiştilor sunt de fabricaţie occidentală.

Marţi, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a arătat încrezător, dând asigurări că Turcia ‘a încercuit complet gruparea teroristă Daech la al-Bab’.

‘Da, avem martiri (…), dar nu este posibil niciun pas înapoi’, a insistat el.

‘Ne vom continua drumul cu hotărâre’, indiferent dacă forţele coaliţiei îşi vor respecta promisiunile sau nu, a adăugat liderul de la Ankara.

Preşedintele turc a adăugat că Ankara şi Moscova sprijină un plan pentru a reuni în jurul aceleiaşi mese diferitele părţi din conflictul sirian, cu ocazia unei întâlniri la Astana, în Kazahstan.

El a ţinut să adauge că ‘grupările teroriste’ nu vor fi acceptate la reuniune şi că ar dori să participe la aceasta şi partenerii din Arabia Saudită şi Qatar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Riscul global asociat variantei Omicron este în continuare foarte ridicat, avertizează OMS
Riscul global asociat variantei Omicron este în continuare foarte ridicat, avertizează OMS
Nivelul de risc asociat variantei Omicron a noului coronavirus este în continuare foarte ridicat, a estimat Organizaţia ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 26.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 26.01.2022
Euro rămâne aproape de nivelul anunţat ieri de BNR. Dolarul creşte.
Guvernul își ia partea din scumpirea energiei: companiile de stat sunt obligate să cedeze 90% din profitul pe 2021, sub formă de dividend. Majoritatea banilor merg la buget
Guvernul își ia partea din scumpirea energiei: companiile de stat sunt obligate să cedeze 90% din profitul pe 2021, sub ...
Una dintre prevederile Ordonanței de Urgență privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la gaze și energie ...