Ericsson: Implementarea reţelelor 5G în România ar putea injecta în economie 3-4 miliarde de euro, în perioada 2020-2026

Implementarea serviciilor de digitalizare ar aduce în economia României, în perioada 2020 - 2026, o valoare adăugată de 9 miliarde de euro, din care 3-4 miliarde de euro numai datorită reţelelor 5G, a afirmat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Mircea Rebegea, şef vânzări pentru România & Moldova la Ericsson.
Economica.net - lun, 14 oct. 2019, 09:11
Ericsson: Implementarea reţelelor 5G în România ar putea injecta în economie 3-4 miliarde de euro, în perioada 2020-2026

„Încă aşteptăm licitaţia pentru spectrul 5G… Va risca Europa şi, implicit, România să rămână în urma celorlalte regiuni care sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere al tehnologiei 5G? Sunt unii care consideră că nu este momentul oportun pentru 5G, că tehnologia nu este matură, că este prea scumpă… Sunt aici să vă spun la fel de direct că Ericsson a lansat aproape 20 de reţele comerciale pe patru continente ale globului, un număr de 27 de contracte făcute publice. Deci, nu există nicio barieră tehnologică. Tehnologia există, e aici şi poate fi accesată de oricine. 5G este cea mai sigură tehnologie de comunicaţii care a fost inventată până acum, în comparaţie cu orice alt sistem de de comunicaţie. În Coreea de Sud s-a atins cifra de 1 milion de subscriberi după numai 69 de zile de la implementare, bătând recordul precedent al tehnologiei 4G care atinsese pragul de 1 milion de utilizatori după 80 de zile. Consumul de trafic de date a ajuns la 22 GB pe lună, de trei ori mai mult decât în reţelele 4G. Valoarea adăugată economiei României, odată cu implementarea noilor tehnologii, care poate fi injectată în economia României ar fi de peste 40 de miliarde de euro, în perioada 2020-2026, iar 37% din această valoare ar proveni din zona de 5G. Valoarea adăugată la economia ţării ar fi de 9 miliarde de euro pe tot ceea ce înseamnă digitalizare, din care 3-4 miliarde de euro datorită reţelelor 5G, în perioada de referinţă”, a declarat Rebegea, la ediţia a IX-a a ZF Digital Summit 2019.

Conform reprezentantului Ericsson, politica de reglementare excesivă nu va putea asigura întregul potenţial al tehnologiei 5G.

„În prezent, aproximativ jumătate dintre operatori taxează suplimentar (premium) pentru serviciile 5G faţă de 4G. De asemenea, aproape două treimi dintre operatori poziţionează 5G ca serviciu exclusivist, high-end. Politica de reglementare excesivă nu va putea asigura întregul potenţial al tehnologiei 5G. Este foarte important ce îşi doresc factorii decidenţi faţă de noua tehnologie. Se pare că în lume există două scenarii principale. Primul scenariu este cel în care reglementatorul sau factorul politic îşi doreşte maximizarea beneficiilor upfront, adică a preţului plătit de către operator pentru licenţele 5G şi care inerent va duce la investiţii mai mici şi evident acoperire mai limitată. În acest scenariu, părerea noastră este că 5G nu va fi altceva decât un 4G ceva mai rapid şi poate mai eficient, dar care nu va aduce nimic spectaculos în zona telecom sau a altor industrii conexe. În opoziţie cu acest scenariu, vorbim despre strategia de acoperire expansivă în care principalul obiectiv al guvernelor este asigurarea acoperirii, a calităţii reţelelor şi implementarea într-un timp cât mai scurt”, a explicat Dragoş Mircea Rebegea.

La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, declara, pentru AGERPRES, că pe partea de calendar asumat de către reglementator privind procedura de licitaţie pentru 5G lucrurile sunt respectate, însă este nevoie şi de Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare, act normativ care ar trebui „să iasă în câteva zile, maxim o săptămână”.

„În momentul acesta, noi suntem în grafic cu termenul asumat intern de către noi, dar global sunt deja întârzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonanţei de Urgenţă date la finalul anului trecut şi s-a întârziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din România. Apoi, trebuie dată această Hotărâre de Guvern legată de preţurile de plecare a licitaţiei şi, nu în ultimul rând, aşa cum ne-au solicitat şi operatorii, trebuie clarificate şi celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare în domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui să le cumpere şi să-şi dezvolte reţelele de generaţie următoare. Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare în licitaţia pentru 5G ar trebui să iasă în câteva zile, maxim o săptămână. Nu ştiu dacă se va întâmpla asta, îmi e greu să spun…”, a spus Lovin.

ANCOM a anunţat, pe data de 7 iunie 2019, că procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generaţie 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licenţele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului.

Calendarul aferent organizării licitaţiei pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie în cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de poziţie se referă la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz.

Conform ANCOM, până la data de 15 august 2019, se va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune. Această măsură este necesară pentru a putea acorda prin procedura de selecţie spectrul disponibil în banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă.

Totodată, până la finalul lunii august 2019, Autoritatea va elabora şi va finaliza, în urma consultării publice cu industria, documentaţia necesară organizării efective a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz, urmând ca aceasta să se desfăşoare până la data de 31 octombrie 2019.

În luna decembrie a acestui an, licenţele de utilizare a frecvenţelor radio vor fi acordate câştigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumătate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate acţiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina şi a acordurilor bilaterale cu ţările vecine privind coordonarea utilizării frecventelor pentru reţele MFCN.

Consolidarea industriei de telecomunicaţii şi adopţia de roboţi software sunt subiectele centrale ale celei de-a IX-a ediţii a ZF Digital Summit 19, organizată la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...