Erste Bank cumpără pachetul deţinut de SIF Oltenia la BCR pentru 140 de milioane de euro

Erste Group va achizitiona intregul pachet de actiuni detinut de SIF Oltenia la Banca Comerciala Romana pentru 140 milioane de euro. Banii, vor fi plătiţi în a doua jumătate a anului, în numerar.
Economica.net - lun, 25 iun. 2018, 07:09
Erste Bank cumpără pachetul deţinut de SIF Oltenia la BCR pentru 140 de milioane de euro

„Erste Group Bank AG (Erste Group) anunta ca a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia, actionar minoritar la Banca Comerciala Romana (BCR), pentru achizitionarea intregii sale participatii de 6,29% sau de 1.023.534.303 actiuni la BCR. Sub rezerva finalizarii cu succes de catre Erste Group si SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativa si de reglementare (Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere si Banca Centrala Europeana in cazul Erste Group), achizitia se va derula printr-o tranzactie unica de vanzare-cumparare”, se arată în comunicat.

Banca austriacă va plăti numerar pentru 1.023.534.303 actiuni BCR la un pret de 0,136 euro pe actiune (0,64 lei pe actiune, la cursul de schimb din 22 iunie).

„In urma finalizarii tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 99,88% din capital. Restul de 0,12% sau 19,830,840 actiuni la BCR sunt detinute in principal de catre fosti si actuali angajati ai BCR.Tranzactia evalueaza BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Pret/Valoarea Contabila) de x1,35 la T1 2018, in linie cu evaluarile de piata pentru bancile romanesti listate. Valoarea totala a tranzactiei este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67)”, mai arată banca.

„Aceasta tranzactie a fost asteptata de ambele parti de ceva timp. La Erste Group, strategia noastra a fost intotdeauna de a detine cel mai mare pachet de actiuni posibil la subsidiare si suntem bucurosi ca participatia noastra la BCR va creste la 99,88% din capital. In acelasi timp, SIF Oltenia a fost interesata sa valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul sau.

Daca tendinta generala este ca grupurile bancare internationale sa aleaga dezinvestirea si reducerea expunerilor, noi ne reconfirmam astfel viziunea pe termen lung asupra potentialului exceptional al regiunii ECE. Tranzactia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania in 2018″, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

„Conducerea SIF Oltenia si-a asumat un angajament pe termen lung fata de actionarii sai de a administra portofoliul in cele mai bune conditii si de a maximiza increderea pe care investitorii ne-au acordat-o.

Prin participatia la BCR, cea mai mare banca din Romania, SIF Oltenia are un rol strategic in economia romaneasca. SIF Oltenia va continua sa detina un rol strategic in economie si dupa vanzarea actiunilor BCR, prin investitii in sectoare cu potential de crestere pe termen lung.
BCR a incheiat ultimii trei ani in conditii de profitabilitate ridicata, astfel ca perspectivele de valorificare in conditii bune a actiunilor detinute la cea mai mare banca din Romania au evoluat pozitiv. Luand acest aspect in calcul, si oferta financiara inaintata de Erste Group, care evalueaza actiunile BCR cu o prima semnificativa fata de valoarea activului net, putem spune ca acum este momentul bun de a fructifica cea mai importanta participatie din portofoliul SIF Oltenia.
Semnarea acordului preliminar vine in continuarea bunei colaborari pe care SIF Oltenia si Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat si gratie suisurilor si coborasurilor specifice oricarui parteneriat pe termen lung,” a declarat Tudor Ciurezu, Presedinte si Director General al SIF Oltenia.

Tranzactia va avea un impact neglijabil asupra capitalul comun de rang 1 al Erste Group. Executia tranzactiei este planificata pentru a doua jumatate a anului 2018.

In octombrie 2006, Erste Group a incheiat achizitia unei participatii de 61,9% de la AVAS (Autoritatea Romana pentru Valorificarea Activelor), BERD si IFC. In noiembrie 2006, Erste Group a mai achizitionat 7,2% din BCR printr-o oferta catre angajatii BCR. In 2011, Erste Group a achizitionat o participatie de 24% din BCR de la patru din cele cinci SIF-uri (SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – fiecare 6,0%), intr-o oferta care a implicat numerar si schimb de actiuni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...