Erste Group a trecut cu succes evaluarea calității activelor şi testele de stres derulate de autorităţile bancare europene

Erste Group a trecut cu succes programul de evaluare a calității activelor (AQR) și testele de stres asociate derulate de către Autoritatea Bancară Europeană (EBA), și respectiv Banca Centrală Europeană (BCE), confirmându-și statutul de una dintre cele mai bine capitalizate bănci austriece mari.
Economica.net - Dum, 26 oct. 2014, 11:27
Erste Group a trecut cu succes evaluarea calității activelor şi testele de stres derulate de autorităţile bancare europene

„Evaluarea Cuprinzătoare a fost un examen dificil – având în vedere în special scenariile adverse extreme utilizate pentru unele dintre țările din Europa Centrală și de Est – însă cu toate acestea am trecut confortabil atât AQR cât și testul de stres. Verdictul BCE arată că Erste Group are capitalizarea adecvată și un model de business potrivit pentru Europa Centrală și de Est. Rezultatul de azi reprezintă o bază solidă pentru a ne atinge obiectivele pentru 2015 și pe mai departe,” a declarat Andreas Treichl, CEO Erste Group.

Evaluarea calității activelor (AQR)

Rata capitalului de rangul 1 (CET 1) de 11,2% la sfârșitul anului 2013, conform reglementărilor Basel 3 implementate parțial, a fost utilizat drept punct de referinţă pentru evaluarea calității activelor. Ajustările agregate în urma rezultatului AQR sunt în principal asociate cu activele din România și din Ungaria și însumează 117 puncte de bază. În consecință, rata capitalului de rangul 1 (CET 1), Basel 3 implementat parțial, ajustat conform AQR, se situează la 10,0% față de cerința minimă de 8,0%. Ca urmare a creșterii provizioanelor de risc în România și Ungaria, conform anunțului din 3 iulie 2014, și în baza dialogului de supraveghere cu BCE, nu se așteaptă să fie necesară constituirea de provizioane de risc suplimentare drept consecință a ajustărilor legate de AQR.

Testul de stres (scenariul advers)

Rata capitalului de rangul 1 (CET 1) ajustată conform AQR la nivelul de 10,0%, sfârșitul anului 2013, conform reglementărilor Basel 3 implementate parțial, a fost utilizată drept referință pentru testul de stres, ai cărui parametri au fost drastici în special pentru unele dintre țările din Europa centrală unde Erste Group deține subsidiare importante.

În pofida acestei situații, rata capitalului de rang 1 (Basel 3 implementat parțial) în scenariul testului de stres advers s-a situat la 7,6%, considerabil peste cerința minimă de 5,5%. Chiar și în condițiile raportării la rata capitalului de rangul 1 conform cerințelor Basel 3 implementate integral, rata s-a situat în condițiile scenariului advers al testului de stres la 6,8%, rămânând confortabil peste pragul de 5,5%.

Rata capitalului de rang 1 conform cerințelor Basel 3 aplicate integral se îmbunătățește cu ~60 puncte de bază, cu aplicabilitate imediată.

Rata capitalului de rang 1 (Basel 3 implementat integral) de mai sus nu include o creștere de 60 puncte de bază, survenită în principal ca urmare a obținerii permisiunii din partea Autorității Austriece de Supraveghere Financiară (FMA) de a recunoaște capitalul aferent deținerilor minoritare ale băncilor de economii la subsidiarele din ECE.
Prin urmare, Erste Group se aşteaptă ca rata capitalului de rang 1 (Basel 3 implementat integral) să rămână confortabil peste 10% la sfârşitul anului 2014.

Slovenská sporiteľňa – rezultatele AQR si testului de stres

Subsidiara din Slovacia a Erste Group, Slovenská sporiteľňa a fost supusa separat evaluarii privind calitatea activelor si testului de stres si, de asemenea, a trecut cu succes: rata capitalului de rang 1 (CET 1), Basel 3 implementat partial, s-a situat in urma AQR la 19,5% la sfarsitul anului 2013, fata de cerinta minima de 8,0%, si in scenariul advers al testului de stres la 19,5%, comparativ cu pragul minim de 5,5%.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă legătură de mare viteză cu Ungaria. Drumul expres Satu Mare- Oar va fi racordat la rețeaua maghiară – proiect MTI
O nouă legătură de mare viteză cu Ungaria. Drumul expres Satu Mare- Oar va fi racordat la rețeaua maghiară – ...
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a lansat luni în dezbatere un proiect pentru aprobarea în Guvern a acordului semnat în aprilie 2021 la Budapesta privind stabilirea conexiunii......
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro, în septembrie
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro, în septembrie
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii septembrie, la nivelul de 43,711 miliarde ...
Norvegia desfăşoară militari la platformele de petrol şi gaze după scurgerile din gazoductele Nord Stream
Norvegia desfăşoară militari la platformele de petrol şi gaze după scurgerile din gazoductele Nord Stream
Armata norvegiană a anunţat luni că a desfăşurat militari pentru a contribui la paza marilor platforme industriale de ...
SUA urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur” în cazul unei invazii chineze, anunţă şeful Pentagonului
SUA urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur” în cazul unei invazii chineze, anunţă şeful Pentagonului
Statele Unite urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur”, în cazul unei invazii chineze, anunţă secretarul ...