Erste Group, profit de aproape jumătate de miliard de euro la şase luni. Se anunţă creşterea creditării

Erste Group, banca-mamă a BCR, a încheiat primele şase luni ale acestui an cu un profit net de 487,2 milioane de euro, faţă de o pierdere de 929,7 milioane de euro în perioada corespunzătoare a lui 2014, cu rezultate pozitive în toate ţările cu excepţia Ungariei, datorită scăderii costurilor de risc. Pentru perioada următoare, grupul bancar austriac remarcă un context favorabil creşterii creditării şi anticipează reducerea în continuare a costurilor de risc, atenţionând însă asupra riscurilor presupuse de iniţiativele de protecţie a consumatorilor şi asupra tensiunilor geopolitice.
Economica.net - vin, 07 aug. 2015, 06:23
Erste Group, profit de aproape jumătate de miliard de euro la şase luni. Se anunţă creşterea creditării

“Rezultatele bune pe care le-am înregistrat în prima jumătate a anului au fost susţinute de menţinerea profitului operaţional şi scăderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorându-se la 11,3% în prezent. Majoritatea pieţelor noastre de bază din ECE au evoluat mai bine decât restul Europei, creşterea economică fiind susţinută tot mai mult de cererea locală. Această evoluţie reprezintă baza pentru două tendinţe încurajatoare care se manifestă simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv şi se situează în prezent la 7,7%”, a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

“Toate pieţele noastre cu excepţia Ungariei au contribuit semnificativ la profitul de 487,2 milioane EUR înregistrat de Group. Ungaria rămâne singura ţară unde raportăm un rezultat negativ, dar suntem încrezători că vom reveni pe profit anul viitor şi pe această piaţă având în vedere îmbunătăţirile recente ale contextului operaţional şi faptul că guvernul a redus taxa bancară. Per total, bilanţul nostru s-a extins în prima jumătate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la începutul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%”, a continuat Treichl.

Activele totale ale Erste au crescut în prima jumătate a anului la 197,5 miliarde de euro, faţă de 196,3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, datorită majorării portofoliului de credite cu 2,2%, la 123,5 miliarde de euro. Creditarea a crescut pe toate segmentele: cu 1,7% către persoane fizice, 2% către IMM-uri, respectiv cu 5,9% către companiile mari.

Depozitele constituite la băncile din grupul Erste au urcat cu 1,6%, la 124,5 miliarde de euro.

Ponderea creditelor neperformante în soldul total al împrumuturilor a scăzut la 7,7%, de la 8,5% la 31 decembrie 2014.

Capitalul total s-a consolidat semnificativ de la 13,4 miliarde EUR la 31 decembrie 2014 la 14,0 miliarde EUR la finalul lunii iunie 2015, iar indicele capitalului total (rata de solvabilitate) a crescut de la 15,7% la 16,8%. Indicele capitalul comun de rang 1 s-a îmbunătăţit de la 10,6% la 31 decembrie 2014 la 11,6% în prezent, se mai arată în comunicatul Erste.

Venitul operaţional al grupului austriac a scăzut uşor, cu 0,7%, a 3,4 miliarde de euro, pe fondul menţinerii dobânzilor la un nivel scăzut în ţările din regiune. Cheltuielile administrative s-au menţinut la 1,89 miliarde de euro, în pofida unei creşteri uşoare a numărului total de angajaţi. Rezultă un profit operaţional de 1,5 miliarde de euro, faţă de 1,52 miliarde de euro în prima jumătate a lui 2014.

În următoarea perioadă, contextul operațional se anunţă favorabil creşterii creditării, notează Erste. Estimările privind creşterea economică se situează între 2% şi 4% pentru toate piețele de bază din ECE, cu excepția Croației, pe fondul majorării cererii interne. Perspectivele de creştere economică pentru Austria se plasează sub 1%.

Previziunile băncii privind profitul operațional indică reducerea cu o cifră mai mică de 5%, în contextul înregistrării unor rezultate operaționale mai reduse, dar sustenabile, în Ungaria (ca urmare a volumelor mai reduse rezultate din conversia creditelor în valută) și în România (efect unwinding mai redus), precum și al menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse.

Estimările indică avansul creditării cu o cifră situată sub 5% şi reducerea costurilor de risc la 0,9 – 1,1 miliarde de euro. Taxele pe operaţiunile bancare se previzionează că vor însuma aproximativ 360 milioane de euro, inclusiv contribuțiile realizate concomitent la nivel naţional şi european pentru fondul european de rezoluție bancară și pentru fondurile de garantare a depozitelor.

Riscuri privind perspectivele: Inițiativele de protecție a consumatorilor, cum ar fi o posibilă schemă de sprijinire a persoanelor care au credite în franci elveţieni în Croaţia, precum și la riscurile geopolitice, ar putea avea un impact economic negativ.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...