1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Erste Group recomandă achiziţia acţiunilor Băncii Transilvania. De ce sunt mari dobânzile în România

Banca Transilvania face parte din primele 10 recomandări ale Erste Group privind achiziţia de acţiuni de bănci la bursele central şi est europene, potrivit unui raport primit la redacţia ECONOMICA.NET. România este considerată, în continuare, o ţară cu costuri de risc mari, formulă prin care bancherii justifică, de obicei, dobânzile mari la credite. 

20 sep, 2013 | | ECONOMICA.net

„Acordăm calificativul Acumulare pentru Banca Transilvania (TLV) în principal datorită valorii de piață relativ scăzute comparativ cu nivelul solid al profitabilității“, se spune în raportul Erste Group primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Valoarea de piaţă redusă presupune o probabilitate ridicată ca preţul acţiunii să crească.
Banca Transilvania (TLV) are o valoare de piaţă (capitalizare bursieră) de 3,13 miliarde de lei (700 mil. euro), la cel mai recent preţ, de 1,4 lei / acţiune TLV, nivel la care analiştii Erste o includ la în categoria „capitalizare de piață redusă“.

Acţiunile TLV au crescut cu aproape 10% în acest an. Recomandarea de Acumulare propune, în argoul de specialitate, achiziţia în cantităţi mici de acţiuni, în vederea atingerii, în timp a unei anumite dimensiuni a pachetului.

BRD, principala concurentă a BCR, banca deţinută de Erste în România, nici nu este pomenită. După achiziţia BCR, Erste şi-a pus în aplicare şi în România politica de a împiedica prezenţa la bursă a băncilor pe care le controlează.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) mai este listată doar Banca Comercială Carpatica (BCC). Ambele bănci au înregistrat progrese în activitatea lor, iar tredcerea pe profit a Băncii cu sediul în Sibiu i-a adus o creştere la BVB a acţiunilor cu 50%.

România riscantă

România este considerată în continuare o ţară în care costurile de risc sunt mari, un indicator care justifică, de obicei, rate mari ale dobânzilor la credite. Costurile mari de risc sunt acoperite, de obicei, cu provizioane, care afectează profitabilitatea băncii, respectiv a acţiunilor acesteia.

„Principala provocare pentru Ungaria, România şi Serbia o reprezintă reducerea costurilor de risc şi asigurarea unui echilibru între creştere, marje şi costurile de risc în vederea obţinerii unei profitabilităţi sustenabile“, scrie Günter Hohberger, analist pentru sectorul bancar din Eruopa Centrală şi de Est (ECE) în raportul Erste Group.

În acelaşi timp, economiile Poloniei şi Cehiei sunt favoritele analiştilor Erste, care anticipează că  „avantajele structurale (ale acestor ţări, n.r.) vor asigura baza pentru o creştere accelerată în 2014 şi în anii următori.

Scăderea costurilor de risc împreună cu generarea accelerată de venituri prin creşterea volumelor şi marjelor de dobândă netă, precum şi managementul riguros al costurilor, vor declanşa probabil creşterea rezultatelor începând de anul viitor“.

În România,  „creditele pentru locuinţe reprezintă singurul segment de creştere, iar rata creditelor neperformante este încă ridicată“, Totuşi, „creşterea PIB-ului va îmbunătăţi perspectivele sectorului“, mai spune raportul Erste Group.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO