Eurelectric cere un capitol dedicat energiei şi climei în acordul post-Brexit

Marea Britanie va părăsi vineri Uniunea Europeană fără o soluţie clară pentru industria electricităţii, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Eurelectric - Uniunea Industriei Energetice - principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu.
Economica.net - vin, 31 ian. 2020, 14:04
Eurelectric cere un capitol dedicat energiei şi climei în acordul post-Brexit

„Cum va fi reglementată piaţa electricităţii din Regatul Unit de la 1 februarie? Ce schimbări vor afecta sectorul electricităţii? Există riscul unei pene de curent generale sau al creşterii preţurilor?” Toate aceste întrebări sunt legitime, consideră Eurelectric, iar sectorul energiei din UE a cerut negociatorilor să includă un capitol dedicat energiei şi climei în acordul post-Brexit, care va fi elaborat în următoarele 11 luni. Acesta este esenţial pentru a evita problemele majore, consideră Eurelectric.

Instituţia a solicitat negociatorilor să includă, în capitolul dedicat energiei şi climei, patru puncte. Primul se referă la continuarea participării Marii Britanii la piaţa internă a energiei din UE şi la instituţiile relevante ale blocului comunitar: Entso (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică), ACER (Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei), Euratom (Comunitatea Europeană a Energiei Atomice). Potrivit Eurelectric, menţinerea cooperării este de o importanţă capitală pentru a asigura o piaţă en-gros a energiei integrată, interconectări transfrontaliere corespunzătoare şi acorduri eficiente de tranzacţionare a energiei, de care să beneficieze toţi consumatorii.

Al doilea punct îl reprezintă protejarea Pieţei electricităţii unice integrate (I-SEM) dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, care furnizează beneficii economice semnificative consumatorilor. Acestea includ: acces la o piaţă a electricităţii mai eficientă şi la o scară mai mare, asigurarea unor surse de electricitate mai ieftine, integrarea la un nivel fără precedent a energiei regenerabile şi asigurarea securităţii furnizării.

Al treilea punct îl constituie un plan clar de acţiune pentru Marea Britanie şi Uniunea Europeană în vederea neutralizării emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Acesta va trebui să garanteze că reglementările privind stabilirea preţului emisiilor de dioxid de carbon sunt suficient de aliniate pentru a permite cooperarea între Regatul Unit şi UE spre o decarbonizare totală.

Al patrulea punct îl reprezintă un studiu privind guvernanţa şi un mecanism de arbitraj. Acest mecanism este necesar pentru a facilita tranzacţionarea liberă şi echitabilă a electricităţii într-un mediu concurenţial şi a rezolva orice dezacord legat de reglementare care ar putea apărea. Absenţa unui cadru pentru cooperare ar pune în pericol livrarea unei electricităţi sigure, accesibile şi curate consumatorilor, arată sursa citată.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...