Eurobank: Preţurile locuinţelor au urcat cu 2,3% în trimestrul 4 din 2013. Pe tot anul au fost stabile

Preţurile locuinţelor au crescut în ultimul trimestru din anul trecut cu 2,3% faţă de acelaşi interval din 2012, în schimb pe întreg anul a fost consemnată o stabilitate, existând astfel posibilitatea unui trend crescător, potrivit Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale Eurobank Property Services.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 14:34
Eurobank: Preţurile locuinţelor au urcat cu 2,3% în trimestrul 4 din 2013. Pe tot anul au fost stabile

„Indexul rezidenţial EPS pentru trimestrul patru din 2013 confirmă indicaţiile de stabilitate a preţurilor la nivel naţional observate în trimestrele anterioare, cu o mică creştere trimestrială a preţurilor de 0,4% faţă de trimestrul anterior. Indexul trimestrial naţional al preţurilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% faţă de acelaşi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendinţei de scădere a preţurilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat să scadă cu o rată similară anului anterior (aprox. 1%). Indexul anual se referă la schimbarea medie a preţurilor în întregul an în comparaţie cu media celor din anul anterior”, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS).

Analiza EPS arată că în zona de centru din Bucureşti preţurile au crescut abrupt în ultimul trimestru, evoluţia faţă de acelaşi trimestru al anului precendent fiind de 5,6%, ceea ce sugerează posibilitatea stabilirii unui trend crescător.

O creştere a indexului trimestrial a fost înregistrată şi în judeţul Ilfov, ceea ce a dus la un rezultat pozitiv şi în ultimele patru trimestre. Pe de altă parte, în zona periferică a Bucureştiului au fost consemnate în continuare scăderi de preţuri, cu o rată anuală de aproximativ 5%, ceea ce duce la o reducere medie a preţurilor în regiunea Bucureşti şi Ilfov de aproximativ 3%, reprezentând o consolidare a trendului înregistrat în ultimii 4 ani.

Evoluţia indicilor regionali rămâne asemănătoare dinamicii preţurilor medii de la nivel naţional, cu oscilaţii care le separă în două categorii, unele cu tendinţă de creştere şi celelalte cu tendinţă de scădere. Moldova şi zona de Nord înregistrează tendinţe de creştere atât raportate la trimestrul precedent, cât şi faţă de acelaşi trimestru al anului precendent. Indicii de preţuri din Muntenia şi zona de Sud au consemnat, de asemenea, creşteri în ultimele patru trimestre, deşi faţă de trimestrul precendent se înregistrează uşoare reduceri. Restul zonelor rămân cu o evoluţie relativ stabilă.

În ceea ce priveşte indicii din marile oraşe din România, evoluţia a fost similară celei din trimestrul precedent. Ploieşti se menţine cu cea mai mică scădere medie înregistrată în ultimii 5 ani şi are o tendinţă de creştere în ultimele patru trimestre, în ciuda unei mici scăderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013. Doar în Oradea se înregistrează o creştere de preţuri faţă de acelaşi trimestru al anului precedent mai mare decât în Ploieşti, cu 5,6%, şi o creştere trimestrială chiar peste acest nivel.

Pe de altă parte, Timişoara rămâne oraşul cu cea mai mare scădere faţă de trimestrul 4 al anului 2012, deşi evoluţia faţă de trimestrul precedent a fost mai puţin dramatică, în vreme ce restul oraşelor prezintă evoluţii asemănătoare indexului la nivel naţional şi aprope de stabilitatea înregistrată pe parcursul anului 2013, chiar dacă în ultimul trimestru creşterile au fost mai inconstante şi sunt probabil urmare a zgomotului statistic.

Dintre indicii specifici diferenţiaţi pe tipuri de proprietate, preţurile pentru apartamentele din Bucureşti au scăzut mai rapid decât media naţională, cu aproximativ 5%, iar preţurile pe apartamente la nivel naţional au scăzut cu 1%.

Preţurile la proprietăţile noi au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut în România, însă nu şi în Bucureşti, în vreme ce la proprietăţile vechi preţurile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezintă o confirmare a tendinţei înregistrată în trimestrul precendent.

„În concluzie, după aproape 6 ani de scădere a preţurilor se pare că s-a ajuns la o potenţială stabilitate pe majoritatea segmentelor de piaţă, conform indexului EPS, şi chiar există unele semne de potenţiale creşteri, deşi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preţurilor şi începutul unor tendinţe de creştere durabilă a acestora”, se menţionează în comunicat.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...