1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Comisia europeană începe să caute pesticidele din mâncarea românească

Începând de anul viitor România şi celelalte state membre vor trebui să preleve probe din anumite produse vegetale şi animale cu scopul de a identifica cantităţile de pesticide din aceste alimente. 

17 apr, 2015 | ECONOMICA.net

Comisia Europeană a decis, printr-un Regulament, să creeze un program de control multianual al reziduurilor de pesticide. Astfel, începând de anul viitor şi până în 2018, toate statele membre vor fi obligate să preleve și să analizeze probe dintr-o serie de legume, fructe  şi produse animale pentru a depista cantitatea şi tipul de pesticide conţinute. "Treizeci până la 40 de produse alimentare reprezintă componentele principale ale alimentației în cadrul Uniunii. Deoarece utilizările pesticidelor prezintă modificări semnificative pe parcursul unei perioade de trei ani, pesticidele din respectivele produse alimentare ar trebui monitorizate pe parcursul unei serii de cicluri de câte trei ani, pentru a permite evaluarea expunerii consumatorilor și a aplicării legislației Uniunii", se arată în expunerea de motive a Regulamentului.

România va preleva 17 probe

Numărul de probe care urmează a fi prelevate din fiecare produs și analizate pentru pesticide de către fiecare stat membru se stabilește în funcţie de ţară, astfel că, în cazul României, vor fi necesare 17 probe minime pentru fiecare metodă de analiză aplicată. De asemenea, în plus față de aceste probe, în 2016 fiecare stat membru prelevă și analizează 10 probe de alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, altele decât preparatele pentru sugari, formulele de continuare și preparatele pentru copii pe bază de cereale.

Probele din produsele obținute din agricultura ecologică, în cazul în care sunt disponibile, trebuie prelevate în funcție de cota de piață a acestor produse în fiecare stat membru, cu un minimum de 1.

Potrivit Regulamentului, anul viitor statele membre trebuie să analizeze în laborator legume şi fructe precum merele, piersicile, capşunele, varza, prazul, salata, roşiile, dar şi vinul, laptele de vacă sau slănina.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO