Europol:atacul informatic care afectează mai multe ţări este „fără precedent”. Renault şi-a închis fabricile, inclusiv Dacia Mioveni

Atacul informatic internaţional care afectează mai multe ţări şi organizaţii este de "un nivel fără precedent", a declarat sâmbătă Oficiul european al poliţiilor Europol. Renault SA a devenit prima companie franceză care a confirmat că a fost afectată de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de ţări, producţia fiind oprită în Franţa şi în Slovenia.
Economica.net - sâm, 13 mai 2017, 10:39
Europol:atacul informatic care afectează mai multe ţări este

„Atacul recent este de un nivel fără precedent şi va cere o investigaţie internaţională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovaţi”, a indicat într-un comunicat Europol, al cărui Centru european de cibercriminalitate (EC3) „colaborează cu unităţile de combatere a criminalităţii informatice din ţările afectate şi cu partenerii industriali majori pentru a atenua ameninţarea şi a acorda asistenţă victimelor”, informează Agerpres citând AFP.

Un val de atacuri cibernetice simultane a afectat 100 de ţări sâmbătă, lovind în zeci de întreprinderi şi organizaţii din întreaga lume, inclusiv spitalele britanice şi producătorul francez Renault.

Acest atac cibernetic a fost descris ca fiind „internaţional” de premierul britanic Theresa May.

Autorităţile americane şi britanice au recomandat persoanelor fizice, companiilor şi organizaţiilor afectate să nu plătească hackerilor care cer plată pentru a debloca computerele infectate.

Atacul este de „nivel global” şi afectează organizaţii în Australia, în Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic, au indicat analişti de la compania de securitate informatică Forcepoint Security Labs.

Unitatea operaţională comună de acţiune împotriva criminalităţii informatice (JCAT) a Europol, un grup internaţional de anchetatori specializaţi în securitate cibernetică „a fost special conceput pentru a ajuta la astfel de investigaţii şi va juca un rol important în sprijinul anchetei”, precizează Europol.

Renault, afectată de atac

Renault SA este prima companie franceză care a confirmat că a fost afectată de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de ţări, producţia fiind oprită în Franţa şi în Slovenia, transmit AFP, RFI şi Reuters. 

„Am fost afectaţi”, a confirmat un purtător de cuvânt al Renault pentru AFP, care a adăugat că se evaluează situaţia pentru a găsi o soluţie. ‘Vom face ceea ce este necesar pentru a contracara acest atac’, a precizat purtătorul de cuvânt al producătorului auto francez. 

Producţia a fost oprită în Franţa şi în Slovenia, a informat oficialul Renault. De asemenea, producţia a fost oprită parţial, sâmbătă, şi la Mioveni.

„O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic ce a avut loc la nivel global”, se precizează în comunicatul transmis de Direcţia Comunicare din cadrul Grupului Renault România. 

Conform aceleiaşi surse, pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei.

Oprirea producţiei „face parte din măsurile de protecţie care au fost luate pentru a evita propagarea virusului”, a declarat pentru agenţia franceză de presă un purtător de cuvânt, fără să menţioneze unităţile vizate de această măsură.

„Suntem pe cale să facem turul uzinelor”, a indicat acesta.

Potrivit unei surse sindicale, uzina din Sandouville, în Normandia (Nord-Vest) – care are 3.400 de angajaţi şi produce aproximativ 640 de vehicule utilitare pe zi – este în special vizată.

„Suntem afectaţi de acest atac cibernetic, producţia de noapte a fost afectată, dar, din fericire, pentru acest weekend nu este prevăzută o producţie completă, ci numai o producţie marginală de ştanţare”, a confirmat un responsabil de comunicare al fabricii.

„Toate echipele tehnice sunt la faţa locului pentru a stabili un diagnostic, a proceda la o analiză tehnologică şi a angaja o acţiune pentru a relua cât mai curând producţia”, a adăugat acelaşi responsabil, sugerând o reluare a producţiei începând de „luni dimineaţa”.

Deutsche Bahn, afectată şi ea

În Germania reţeaua feroviară Deutsche Bahn s-a confruntat cu mari probleme în noaptea de vineri spre sâmbătă în urma atacului cibernetic la nivel mondial, conform The Telegraph.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...