1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Eventualele tensiuni între Fed şi preşedintele Trump ar putea afecta politica monetară - analiză

Tensiuni puternice, transmise public între Fed şi preşedintele Trump, sunt de temut pe parcursul mandatului său, deoarece ar putea dăuna comunicării dintre Banca Centrală şi piaţă şi ar crea un efect negativ asupra transmiterii politicii monetare, comentează Christopher Dembik, Head of Macro Analysis/Saxo Bank, într-o analiză remisă, vineri, AGERPRES.

03 feb, 2017 | Agerpres

Potrivit acestuia, divergenţa de politică monetară dintre BCE şi Fed va duce la o întărire a dolarului şi la o slăbire a euro. Pe termen scurt, este posibil un dolar mai puternic, dar pe termen mediu este improbabil ca această tendinţă să dureze. De fapt, politica economică a lui Trump ar trebui să ducă la o creştere a dobânzilor suverane în combinaţie cu presiuni inflaţioniste din ce în ce mai mari.

Efectul Trump este o bulă speculativă, până acum, cel mai vizibil şi imediat efect al victoriei sale fiind creşterea dobânzilor (+50 de puncte de bază pentru obligaţiunile SUA pe 10 ani începând din 8 noiembrie). Investitorii au anticipat deja faptul că politica economică a lui Trump va fi inflaţionistă.

Măsurile economice propuse de Trump nu sunt, în mod clar, capabile să adreseze chestiunea inegalităţii, ceea ce ar putea crea rapid un resentiment în rândul electoratului său. De fapt, doar două măsuri economice au sens din punct de vedere al economiei: planul de cheltuieli pentru infrastructură şi, într-o măsură mai mică, reducerile de impozite.

Planul de investiţii în infrastructură de 1.500 miliarde dolari se bazează pe recomandările Societăţii Americane a Inginerilor din Construcţii, care afirmă că este nevoie de o cheltuială de aproape 3.600 de miliarde dolari până în 2020, pentru a menţine la un nivel bun infrastructura existentă. Acest program ar putea ajuta la creşterea productivităţii, ceea ce reprezintă o provocare pe termen lung pentru creşterea în SUA şi ar putea lungi ciclul economic; dar nu există nicio garanţie cu privire la implementarea sa, a adăugat Christopher Dembik.

Politica de infrastructură a lui Trump are nevoie de dobânzi relativ mici pentru a garanta un curs valutar competitiv şi costuri de împrumut atractive. Cu toate acestea, opinia Fed este în mod clar în favoarea creşterii dobânzilor, poate chiar mai devreme decât anticipase piaţa.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO